козунак

30

дек.

Класическа рецепта за коледен щолен

Лесна рецепта за коледен щолен

Необходими продукти за направата на коледен щолен  у дома използвайте следните съставки:

3 яйца

80 милилитра вода

120 грама захар

1/2 чаена лъжичка сол

Форма за питка

75 грама стафиди

100 грама пълномаслено мляко

550 грама брашно (за предпочитане по висок клас)

Настъргана кора от лимон и портокал

100 грама захаросани плодове

60 грама масло

30 грама  прясна хлебна мая

Инструкции за приготвяне на коледен щолен

За тази рецепта за коледен щолен трябва да започнете с избиране на личните ви вкусови предпочитания. За целта смесете топлото мляко и мая в купа, оставяйки маята да се разреди малко.

След известно време добавете 130 гр. брашно и 20 гр.  захар, като разбъркайте всичко добре с помощта на вилица, докато получите лепкава, но хомогенна смес. Покрийте купата с найлоново фолио и я оставете да втаса поне 1 час.

След това прехвърлете сместа в друга голяма купа, където също ще добавите целите яйца, захарта, солта, брашното, водата, лимоновата и портокалова кора. Разбъркайте добре, първо с дървена лъжица, а след това с ръце върху  плод. Важно е да не намазвате или набрашнявате масата.,

Месенето трябва да продължи около 25 минути, за да се постигне еластичен резултат. Докато месите добавяйте постепенно кубче по кубче маслото, за да се получи желаната субстанция.

Следващата стъпка е да направите топка и да я поставите в леко набрашнена купа. Покрийте го с кърпа и го оставете да бухне за няколко часа.

Оптималната температура за това е между 22 и 25 градуса по целзий. След това време тестото трябва да утрои първоначалния си обем. Обработете още малко тестото с ръце и добавете гроздето и плодовете.

Остава само да поставите резултата във форма за коледен кекс и да повторите процеса на втасване за още 2 до 3 часа. За да продължите, направете кръст отгоре, като поставите 4 намазани с масло ореха, за да придадете на повърхността златист цвят.

Поставете тестото във фурната за 30 минути при 180 градуса по Целзий.  След 10 минути трябва да го покриете с алуминиево фолио. След това го оставете 3 часа да се охлажда с главата надолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts