20

апр.

Калатеята и марантата си приличат, но се гледат различно

И при калатеята, и при марантата всяко листо е като отделна картина

Може би затова често ги смятат за едно и също растение. Но става дума за два вида от едно семейство, които имат огромно сортово разнообразие. В природата също живеят в съседство – в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Затова и грижите за тях си приличат.

Калатеята е стройна, изправена, често стига до половин метър. Марантата се стеле към земята и обичайно се отглежда във висящи кошници. Затова комбинирането на двете растения е лесно, позволяват да създадете красиви и ефектни композиции.

Листата на калатеята и марантата се различават по форма

При марантата са по-овални, до 10 см в дължина. При калатеята може да са както закръглени, така и издължени до 30 см. И двете растения цъфтят, но по-скоро за себе си. Цветчетата им са невзрачни, макар че при някои сортове калатея (например при шафрановата) са доста едри и впечатляващи. Но като цяло е по-добре да ги отстранявате, за да не изтощават растението.

Двете цветя се различават по степента на своята капризност, макар да се отглеждат при сходни условия

Начинаещите цветари е по-добре да започнат с маранта, тя е по-малко изискваща.

След като са родени в тропиците, и двата вида предпочитат да им е влажно и топло. В стаята температурата не трябва да превишава 30 градуса, но и да не пада под 18. Цветята трудно понасят колебания между дневната и нощната температура. Страхуват се от течение.

Най-добре виреят на полусянка, прякото слънце ги попарва и води до изгаряния, а най-напред листата губят шарките си.

И двете цветя се поливат умерено, но често. Не позволявайте горният слой на почвата да изсъхне. Най-добре е да сипвате водата в подложните чинийки и да се ориентирате по обема на саксията. За литров съд са достатъчни 100 мл при едно поливане.

Поддържането на висока въздушна влажност в помещението е най-сложното за осигуряване условие. Ако е сухо, връхчетата на листата веднага започват да жълтеят, навиват се на тръбички, растат по-малки. В такива условия се активират и вредителите.

Редовно трябва да пръскате въздуха около растението, но без да мокрите листата. Най-добре е да поставите саксията върху подложка с камъчета, пълна с вода. Тя ще се изпарява, без да достига до дренажните отвори. Дръжте я и далече от отоплителните уреди.

Младите растения се пресаждат всяка година, а възрастните – през две

Кореновата система на марантата е повърхностна, расте предимно на ширина, а не на дълбочина. Затова може да използвате широки, а не високи саксии. Не трябва да са прекалено големи. Излишната почва може да предизвика гниене.

Използвайте смеска с ниска киселинност

Трябва да е лека и въздухопроницаема. Може да садите в готовите почвени смески за листно-декоративни стайни цветя, в които е добавен перлит за рохкавост и вермикулит за задържане на влагата.

За пълноценния растеж марантата има нужда от пълен комплекс минерални вещества. Само с азота не трябва да прекалявате, за да не се закисели почвата. Торете през две седмици през цялата година.

Източник: zoewoodwardgardening.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts