биологичен часовник

18

сеп.

Как точно работи биологичния часовник?

Най- общо казано, биологичния часовник и вътрешен механизъм на живите същества, който ни позволява да се разположим във времето. 

Какво е биологичен часовник?

Най- общо казано, биологичния часовник и вътрешен механизъм на живите същества, който ни позволява да се разположим във времето.  Това, което той прави основно, и да дава инструкции на тялото за различните органи и дейности- като сън, хранене и т. н., когато се налага.

Точно като конвенционалният часовник, биологичният работи на цикли. Това означа , че разработва различни последователности, които изпълняват своите цикли. Ето защо изпитваме глад и сън по едно също време.

Този часовник регулира функции като сън, освобождаване на хормони, хранително поведение и дори кръвно налягане телесна температура. Учените наричат това молекулен скрипт, който притежават всички живи организми.

Биологичният часовник – история

Целият живот на Земята функционира в координация с въртенето на планетата. По този начин денят и нощта са основните параметри, около които се движат живите същества. Още през 18 -ти век астрономът Жан Жак д’Орто де Майран забелязва, че някои функции в растенията се извършват през деня, а други през нощта – независимо от това, че са изложени на светлина.

През 60 -те години на миналия век биологът Франц Халберг за първи път говори за циркадни ритми, за да се позове на биологичните процеси, които протичат през 24 -часовия период всеки ден. По принцип те спят през нощта и остават будни през деня. Те обаче все още не знаят какво е причинило тези цикли.

Генетикът Сиймор Бенцер и неговият колега Роналд Конопка проучиха възможността гените да активират механизма на биологичния часовник. Едва през 1984 г. изследователите Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг успяха да идентифицират гените. Тогава откриха как работи целият механизъм.

Как функционира биологичния часовник?

Механизмът на действие е както следва:

Гените на часовника и цикъла започват да се активират и протеините, които произвеждат, се натрупват през целия ден в началото на деня

Други гени, наречени период и време, се активират, когато има голямо натрупване на такива протеини, към началото на нощта

Протеините, генерирани от периода и гените на времето, се натрупват през цялата нощ, което инхибира както производството на часовника, така и цикъла

Намаляването на протеините на гените на часовника и цикъла деактивира гените за периода и времето. Това е така, защото те се нуждаят от натрупване на протеин, за да се активират.

Биологичен часовник: факти, които трябва да знаете

Тялото функционира по -добре и остава по -стабилно, ако работи с точния ритъм на биологичния часовник. Това по същество означава да спите правилния брой часове през нощта и да сте активни през деня, както и да се храните в най -доброто време.

Този вътрешен таймер работи във всяка клетка, както и във всеки орган на тялото на живите същества. Начинът, по който този часовник работи във всеки индивид, определя определена тенденция да бъде по -продуктивен в определени часове.

По същия начин реакцията на организма към промените на външните стимули зависи от времето. Благодарение на областта на

хронофармакологията, ние знаем, че тялото реагира различно на лекарството, ако го приемате например през деня, следобед или през нощта.

Източник: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts