5

мар.

Как се формира математическо мислене

Затова с голям ентусиазъм учат 3-4-годишните хлапета да разпознават цифрите и да смятат


Но това съвсем не е най-добрия начин да формират у тях математическо и съответно логическо мислене.

Най-напред детето трябва да се научи да определя взаимното разположение на предметите и значението на понятия като горе,долу, зад, пред, вдясно, вляво. Понеже живеем в триизмерен свят, това ще му помогне да си изгради модел на този свят.

Второто важно умение, което може да усвои, е да класифицира предметите по признаци – първо по един, например цвят, после по два – цвят и размер, и т.н. Учете го да събира примерно червените кубчета на една купчинка, сините -на друга. После добавете сортиране по цвят: големите червени кубчета в една кутия, малките червени – в друга, големите сини – в трета.

Подходяща нагледна игра за сортиране на предметите по цвят е с конструктор и четири камиончета. Изчакайте подходящ момент, когато на детето му е скучно и му предложете да поиграете заедно. Вземете кутията с конструктора и изсипете елементите между вас двамата. Обяснете, че елементите са в четири цвята и ще ги натоварите в четири камиончета. В първото ще сложите червените, във второто жълтите и т.н. После ще трябва да откарате камионите в другия край на стаята, където ще построите четири гаража -червен, жълт, син, зелен. Затова ще разтоварите камионите пред мястото на съответния гараж.

Давайте на детето и по-сложни логически задачи. Например майката влиза в стаята при таткото и хлапето и казва: „Имам три разноцветни бонбона – жълт, зелен и червен, по един за всеки. Моят не е зелен, татковият не е жълт, а твоят, детският, не е червен и не е зелен. Познай кой бонбон на кого е“.

Игра, която развива пространственото мислене и навиците за класификация на предметите, е подреждането на играчките върху етажерка. Детето е разхвърляло всичките по пода, но няма желание да ги върне обратно на етажерката, защото това занимание му се вижда скучно. Кажете, че прибирането може да е интересно, ако си измислите правила за него. И го накарайте да отгатне по какво правило вие ще подредите етажерката. Наредете дребните играчки на горната полица, на втората сложете средните по размер, най-долната оставете за големите играчки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts