17

окт.

Как се пече месо в солена коричка?

Започнете с подсушаване на месото. То е задължително при печенето в солена кора


Иначе при загряването ще започне засилено топене на солните кристали и те няма да изиграят докрай ролята на буфер между месото и топлинното излъчване.

Приготвяне на солената кора. За да получите пластична маса, с която ще ви е по-лесно да покриете плътно печивото, може да смесите солта с 2 белтъка на 1,5 кг сол. Прибавете и съвсем малко вода, не повече от 2 с.л. Добре разтрийте солената маса. Разделете я на две. Сложете едната част направо в суха тава или в тава, покрита с хартия за печене. Рибата или птицата затворете добре, за да не попада сол в коремната кухина. Сложете месото върху долната броня и покрийте с втория слой, като притискате, за да прилепне плътно.

Печенето. Печете в загрята до 200 градуса фурна. На рибата са й необходими 18-20 минути, ако е с тегло 500 г. На всеки 100 г тегло отгоре прибавяйте по още 3-4 минути печене. За цяла птица с тегло от около 1,5 кг предвидете 80-90 минути. Същото време е нужно и за приготвянето на 1-1,5 кг свинско.

За по-ефектно поднасяне на готовото печено използвайте трика на шефа -залейте бронята с малко спирт и я запалете. Фламбирането няма да се отрази на вкуса, но е красиво. Когато бронята леко поизстине, покрийте печеното с платнена салфетка и разбийте кората с обратната страна на ножа. Отстранете горните парчета кора и прехвърлете печеното заедно с част от долния солен слой в голяма чиния.

За рибите е препоръчително да се свали кожата от горната им част, да се отдели филето и да се постави в чиния за сервиране. След това се отстранява гръбнакът с костите и се взима филето от долната част на рибата.

Птиците също се разфасоват първо в голяма чиния, поставени върху долния солен слой. От голямата чиния порциите се прехвърлят в чиниите за сервиране.

Парчетата месо се режат на порции след отстраняването на горния солен слой и се прехвърлят в чиниите.

Леко загорилата солна кора с опушен аромат не изхвърляйте веднага, а използвайте няколко парчета за декориране на месото в чиниите за сервиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts