31

май

Как се е променил човешкия ръст през последното столетие?

Нашето тяло търпи множество изменения с течение на времето

Можем да натрупаме или да свалим килограми, да експериментираме с различен цвят на косата или да увеличим мускулната си маса с помощта на тренировки. Но ръстът на зрелия човек е относително фиксиран параметър. Дали сме високи като модела Карли Клос, или миниатюрни като актрисата Кристин Ченоует, обикновено се налага да се примирим с това.

Няма нищо лошо да си по-висок или по-нисък от средностатистическия човек

Най-големите проблеми, с които можете да се сблъскате, е например чувството на неловкост, когато се качите на токчета (и щръкнете с една глава над всички останали). Или, обратно, когато безуспешно се опитвате да видите сцената на концерт сред тълпа високи хора.

Какъв е средният ръст на жените в световен мащаб?

Според данни на Medical News Today е трудно да се съди за точния среден ръст на жените в света, защото всяка страна има свой метод за измерване и представяне на тези данни. Но много неофициални източници посочват среден ръст на жените 160,2 сантиметра.

В различните страни, разбира се, това число варира съществено

Например в Латвия живеят най-високите жени със среден ръст от 169,8 сантиметра. А най-ниски са жените в Гватемала. В тази страна средният ръст на дамите е само 149,3 сантиметра.

И така, защо някои от нас са по-високи, а други – по-ниски от средностатистическите данни и има ли начин да се повлияе на ръста?

Изданието Healthline изброява няколко фактора, които могат да повлияят на ръста ви, включително генетика, диета, ниво на активност и осанка. Макар че може би не сте в състояние да контролирате това, което сте получили като наследство, има данни, които показват, че ръстът може да се промени. И че като цяло, хората с времето стават по-високи.

Това не означава, че можете да прибавите няколко сантиметра към ръста си за една нощ. По-скоро, средният ръст се увеличава с всяко следващо pоколение. По света хората станаха по-високи за последното столетие. При това европейските и източноазиатските страни увеличават най-силно средния ръст на населението си. В много отношения това е свързано с постиженията в областта на медицината и подобряването на качеството на живот.

Ако се опитвате да увеличите ръста си, изданието Medical News Today предлага да практикувате правилна осанка, да спортувате и да следите да получавате, денонощната си доза калций. Дори и здравословните ви навици да влияят не особено силно на вашия ръст днес най-малкото те могат да изиграят роля за ръста на бъдещите ви деца и внуци…

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts