22

юни

Как правилно да поливате кактусите у дома

Въпреки че кактусите, или сукулентите, са растения с ниска консумация на вода, тя е жизненоважна за тях

В този случай изобилието от влага води до нежелани последици за растението. Ето защо е важно да знаете правилата за поливане на кактусите.

Характеристики на поливане на кактусите

Водата за поливане на сукуленти трябва да е мека и чиста: не се допускат примеси, хлор и соли. В този случай дъждовната вода е идеална, въпреки че не може да се използва без допълнителна обработка, в противен случай в почвата могат да бъдат въведени цял куп инфекции. Ако се използва твърда вода за напояване, почвата се алкализира, в резултат на което растежът на растението се забавя, то отслабва и става податливо на всякакви заболявания. За да се намали твърдостта, водата се преварява или към нея се добавя азотна или оцетна киселина (няколко капки на литър вода).

По-добре е да не използвате вода от кладенец за поливане на кактусите

Тя е прекалено твърда и може да съдържа примеси, вредни за растението.

Можете да поливате кактуси само ако са здрави и в състояние на активен растеж, защото само здравите корени могат да абсорбират вода. Важно е да се намери средно място, което ще бъде правилното поливане. Трудно е да се каже недвусмислено колко често трябва да се полива кактус.

Отговорът на този въпрос зависи от много фактори: количеството светлина, състоянието на растението, влажността на въздуха и температурата. Трябва да се помни, че в естественото си местообитание сукулентът се събужда и започва да расте през пролетта, активно расте и цъфти през лятото, а през есента изпада в хибернация и остава в това състояние през цялата зима. Всичко това трябва да се вземе предвид при поливането на кактуса.

Освен това през зимата изобщо не се препоръчва поливането на кактусите; по-добре е да започнете да ги поливате с настъпването на пролетта

Фактът, че кактусът се е събудил, се разбира от позеленяването на горната част на растението (това е точката на растеж), както и растежа на младите шипове на върха на сукулента .

Първите поливания се извършват сутрин: това се прави, за да може по-голямата част от водата да се изпари през деня, а до вечерта в почвата да остане минимално количество влага (поради това вероятността от гниене на корена на сукулентите системата ще бъде сведена до минимум).

Основното правило за поливане на кактуси: по-добре е да се поливат с по-малко вода, отколкото да се преполиват.

Правила за поливане на кактуси, които трябва да се спазват, когато се грижите за сукуленти у дома

Въпреки че сред сукулентите има и влаголюбиви кактуси (това са зигокактуси, рипсалис и други) и пустинни растения (например мамилария), правилата за поливане са еднакви за всички тях:

  • Не трябва да се допуска вода да пада върху стъблото на растението;

Водата не трябва да застоява в саксията (това изисква добър дренаж);

  • През лятото кактусите се поливат вечер, а през пролетта и есента – сутрин;

Не поливайте растението, докато почвата изсъхне напълно;

  • Кактусите могат да се пръскат (препоръчителна температура на водата 30–40 градуса).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts