Как да успокоите бебето, ако плаче през нощта?

Нощният плач през първите месеци от живота на бебето е изтощително изпитание за родителите

За да го укротите, трябва да задействате неговия успокояващ рефлекс. Той се включва, като пресъздадете усещанията, които бебето е изпитвало в майчината утроба.

Начините са няколко: повиване, възпроизвеждане на звука“ ш-ш-ш-ш-ш-ш“ или висок, продължителен бял шум, люлеене, сучене. Ключът е в комбинирането на два-три похвата.

Повиването няма нищо общо с пристягането на крачетата в миналото. Стига да загърнете бебето в леко одеялце или пелена, за да се създаде уютно, топло и защитено пространство, в което то се чувства сигурно. Като е повитото, не може да размахва свободно ръце и неволно да се удря по лицето, да си бърка в нослето или в очите. Тези неща го тревожат, макар че си ги прави само.

Ако комбинирате повиването с още някой трик, успокояващият рефлекс се включва. Помнете, че бебето трябва да спи само по гръб. Повивайте го преди сън, не постоянно. Прибирайте ръцете в пелената, а оставяйте свободни крачетата, за да може да ната и да ги раздалечава.

Пълната тишината тревожи новороденото. В утробата то постоянно е чувало шум от циркулацията на кръвта, ритмичен и повтарящ се. За да задействате успокояващия рефлекс, ви е нужен нисък, бълбукащ и шипящ звук, толкова силен, колкото и плачът на детето. Може да се наведете над ущенцето му и да произнесете „ш-ш-ш-ш-ш-ш“ или да използвате запис на бял шум. След като се успокои, намалете силата на шума до 65-70 децибела – като от леещ се душ, за да остане включен рефлексът на успокояването.

Белият шум също се използва само преди сън и ако бебето плаче. През останалото време слухът му трябва да се настройва
към обичайните шумове в дома.

Някои родители сядат в автомобила и разхождат бебетата с надеждата да заспят. Вярно е, че децата им се успокояват само от ритмично люшкане. Но освен кола може да ползвате и люлка. Важното е да сложите бебето правилно. В нея то трябва да лежи, без главичката да е повдигната под някакъв ъгъл. Може да слагате детето повито. Обезопасете го с колан между крачетата и люшкайте силно, за да има ефект.

В повечето случаи първото, което трябва да осигурите на плачещото и неспокойно бебе, е сучене. Ако не иска сучене от гърдата, може да му предложите чистия си пръст или биберон.

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-ненормалните и ужасни спортове в миналото

Как да направите класическа торта Сахер за нула време?