22

юли

Как да удължим значително живота си – изпълними съвети

Кой от нас не иска да живее колкото си поиска? Да доживееш 100, 200 или 500 години и да се чувстваш прекрасно през цялото това време. Ех, мечти… Всъщност, да доживееш дори до 100 години си е достатъчно сложно. И дори жителите на страни с най-голяма продължителност на живота не винаги могат да изкарат до дълбока старост.

Но не е нужно да унивате, не всичко е толкова лошо. Учени от знаменития Стафордски университет направиха изследване и откриха куп закономерности, които помагат на човека да живее по-дълго. И въпреки че тези правила са прости, не винаги е лесно да се следват. Може би все пак ще опитаме?

Здраве и дълголетие

Дългия живот на човека зависи от много фактори, сред които си струва да отбележим и наследствеността, и състоянието на екологията и дори характерът. Но определящ е начинът на живот. Именно от навиците зависи колко бързо ще се износи нашият организъм.

И така, от кои навици по мнението на авторитетни учени, значително ще зависят нашите шансове за дълголетие?

Полезни навици на дълголетието

1. Лекувайте се при познати лекари
Специалистите обясняват важността на този навик с това, че познатите лекари познават добре пациента си и лесна забелязват всички промени и ще лекуват навреме. А на новия лекар му е нужно време, тъй като той се сблъсква с проблема от самото начало.


2. Заделяйте пари за всеки случай
Застрахователните агенти не случайно чертаят паралели между финансовото благополучие и здравето. Съществува любопитна статистика, че при хората в предпенсионна възраст, внезаимно губещи основния си източник на доходи, рискът от смърт се увеличава два пъти.

3. Следи за това, което ядеш
Червата са пристанище на полезни бактерии, които допринасят за продължителността на живота ни. Доказано е също така, че червата и мозъкът имат пряка връзка, затова и проблемите с червата водят до психични разстройства.

4. Употребявайте повече мазнини
Иде реч за мононенаситени мазнини, които се съдържат в орехи, семена, растително масло, яйца, червена риба, млечни продукти. Умереното им потребление позволява на 15-25 процента да се намали рискът от смърт от тромбоза или проблеми със сърцето.

5. Носете удобни вещи
Комфортните вещи дават на човека чувство за удовлетвореност, това помага да се живее по-дълго. Специалистите са също така уверени в ползата на пешите разходки, макар и в неудобни обувки и тясна дреха особено не се препоръчват.

6. Седи по-малко
Ежедневното заседяване пред телевизора няма да те направи по-здрав. Специалистите не съветват да прекараш в седящо положение повече от три часа. Внеси в живота си движение и ще можеш да проживееш около три години повече.

7. Отспивай си в почивните дни
Не е тайна, че да се наспиш добре в течение на работната седмица е, нещо, което се отдава на малцина. Затова и почивните дни трябва да се използват с максималната мисъл за здравето. Шведски учени са доказали, че продължителният сън през почивните дни помага да се предотвратят проблеми на почвата на преумората.

8. Редовно почиствай жилището
Почистването – това е не само начин да почистиш жилището си, но и добра гимнастика, заменяща тренировката във фитнеса, тъй като ще ти се наложи да миеш прозорци, да бършеш прах и да складираш вещи. А ако освен това ходиш пеша до работата и обратно, то нормативът от активности за деня ще бъде изпълнен.

9. Общувай с близки по дух
Не е тайна, че някои приятели могат да те разбират по-добре, отколкото най-близките роднини. Не се отричай от разбиращи хора и винаги се обкръжавай с добри събеседници. Така тоите шансове да живееш дълго и щастливо растат.

10. Труди се много
Не следва да се забравя пълноценната почивка, но е необходимо и да се работи здраво. Целеустремеността е полезна, тъй като тя дава смисъл на живота ни. Когато разбереш каква е причината да се събудиш сутринта, тогава и ще искаш да живееш по-дълго. Значи и ще направиш всичко необходимо за това.

Проведохме анкета сред дълголетници, които разказаха за техните тайни на дългия живот. Удивително е, че всичките им съвети касаят именно физическата активност. Болшинството дълголетници не седят без работа.

А известните в цял свят японски столетници отделят внимание не само на здравето, но и на душевното равновесие. Затова и не е толкова лесно да се копират навиците им.

Так Просто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts