мухъл по стените

14

апр.

Как да се отървем от мухъл и влага по стените

Влажността не само разгражда боята и структурата, но също така може да причини алергии и други здравословни проблеми

Проблемите, които влагата може да причини на стените, могат да бъдат главоболие по няколко причини. Първо, причинява лющене на боята. Второ, влагата оставя след себе си мухъл, както и неприятни миризми, които влияят на качеството на въздуха.

Въпреки че проблемът може да се появи само в определени части на дома ви, наистина трябва да проследите източника. Оставянето на проблемите с влагата нерешени може по-късно да се превърне в голям структурен проблем и може също да се превърне в отключващ фактор за алергии и други здравословни проблеми.

Причините за проблеми с влагата

Повечето хора вярват, че влагата, която вреди на стените, винаги идва отвън. Това обаче не винаги е така. Има два вида проблеми, които трябва да знаете: капилярно действие и кондензация.

Стените обикновено абсорбират влагата от външната страна на стената, но може да се случи и обратното. По-често течовете се случват извън стената, обикновено близо до пукнатини по стените или области, които не са покрити правилно.

Кондензация

Този проблем е доста често срещан в домовете, особено в по-старите сгради. Много хора го пренебрегват или не го разбират, защото смятат, че проблемите с мухъла и влагата могат да идват само от външни източници.

Проблемът започва, когато в помещението водната пара влезе в контакт със студени повърхности. Когато се  кондензира, образува малки водни капки, които преминават през стените, оставяйки тъмни петна след себе си.

Най- често конденза се получава във кухни, бани, задни дворове, килери или на места където се отглеждат растения, които излъчват влага.

Решение на проблема

Трябва да поправите зоните с пукнатини или повреди. Въпреки че можете да намерите специализирани бои и други продукти за минимализиране на проблема, те обикновено не могат да го поправят напълно.

Нека да разгледаме по-долу някои други препоръки за прекратяване на проблемите с влагата:

Използвайте уреди за контрол на влажността

Не е нужно да чакате да започнат първите признаци на проблем с влагата, преди да направите нещо по въпроса. Един от най-добрите начини за предотвратяване на подобни проблеми е инсталирането на сензори за влажност. Можете да ги монтирате с вашата климатична система.

Те използват специална технология, която може да открие всяко повишаване на нивата на влажност. Освен това те могат да разполагат и с изсушител, който влиза в действие, когато нивата на влажност са над нормалните.

Уверете се, че имате добра вентилация

Отварянето на вашите врати и прозорци е лесен начин за борба с проблемите с влагата по стените, особено тези, които възникват от конденз. Тези прости действия са естествен начин за движение на въздуха. Освен това пропуска слънчева светлина, което спомага за изпаряването на излишната влага.

Поставяне на изолация

Изолацията е чудесна за предотвратяване на каквато и да е външна влага да повреди вътрешната структура на вашия дом.

Има всякакви изолации за стени. Някои опции не изискват никаква инсталация и могат да се използват в домашни екстериори. Други опции включват постелки, килими или калай.

Подходящо покритие на стените

Апартаментите, които са склонни към високи нива на влажност, изискват повече внимание при избора на бои или ламперии. В допълнение към хубав слой боя, ще трябва да се уверите, че съдържа свойства, които блокират влагата. На същата бележка използването на керамична основа за по-добри резултати също е добра идея.

Оправете стените си

Както споменахме по-рано, ключът към предотвратяването на повторна поява на петна по стените ви е отстраняването на всякакви пукнатини или повреди. И така, първото нещо, което трябва да направите, е да покриете всички външни и вътрешни стени, които са повредени

Наистина трябва да ги проверявате редовно, като правите всички необходими поправки. Хидроизолацията на вътрешните ви стени също е чудесна превантивна мярка за проблеми с влагата.

Погрижете се за всички течове

Бъди внимателен! В много случаи проблемите с влагата, които се случват в стените, са резултат от спукани тръби. Ако тръба се спука, влагата може да се разпространи по стените ви. В такива ситуации е от съществено значение да се свържете с експерт, който може да отстрани проблема с подходящите материали.

Имате ли проблеми с влагата у дома? Опитайте се да идентифицирате корена и решете най-добрия начин да го разрешите. Ако не сте сигурни в нещо, свържете се със специалист.

Comment (1)

  • Ivo 14.04.2024 Reply

    Полезна статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts