апендицит

18

май

Как да разпознаем апендицит?

Кои са симптомите и всичко важно, което трябва да знаем.

Знаете ли как да различите обичайната коремна или стомашна болка от случай на апендицит? Ако не, ще бъде трудно да разберете дали трябва да отидете в болницата или не. Поради това днес ще ви покажем някои начини да разпознаете случай на апендицит.

Апендицитът винаги се появява внезапно и без предупреждение, така че е много важно да знаете симптомите. Апендицитът е много опасен, ако не потърсите лекарска помощ бързо, тъй като апендиксът може да се спука и да причини перитонит.

Най-важният симптом на апендицит, който трябва да знаете, е силната коремна болка, във връзка с други симптоми, които не изглеждат толкова важни и за които ще говорим по-късно в статията. Всеки трябва да се запознае с тези симптоми и да е наясно с риска.

Какво е апендицит?

Апендиксът е малък орган, който прилича на чувал, разположен в корема и прикрепен към началото на дебелото черво. Когато апендиксът набъбне и се възпали, той може да се напълни с гной, причинявайки ужасна болка, известна като апендицит.

Много е важно да знаете, че апендиксът се откроява от дебелото черво и се намира в най-ниската част на корема. Все още не знаем защо хората имат апендикса или какво прави. Това, което знаем е, че може да причини доста голям проблем, когато се възпали.

Както споменахме по-горе, болката при апендицит е много силна и обикновено започва около пъпа. С течение на времето болката обикновено става по-интензивна и се премества в долния десен квадрант на корема.

Когато се появят първите симптоми, обикновено има около 12 до 18 часа интензивна болка. След този период ситуацията се влошава и може да стане доста опасна.

Кои хора най-често страдат от апендицит?

Всеки, независимо на каква възраст, може да страда от апендицит по всяко време. Въпреки това, апендицитът най-често се случва при хора на възраст между десет и тридесет години. Въпреки това, апендицит може да се случи и при по-възрастни хора или дори при много малки деца.

Какви са симптомите?

Необходимо е да разпознаете случай на апендицит и да получите професионална диагноза възможно най-скоро. Лечението на това състояние е доста сложно, особено при деца и възрастни хора, а симптомите могат да варират.

Както споменахме по-рано, апендицитът може да стане доста сериозен за кратък период от време и лечението му трябва да се извърши много спешно. Ето защо е жизненоважно да се получи правилна диагноза, за да се спаси живота на човек.

Най-честите симптоми се появяват в началото на апендицита и се влошават с течение на времето. Най-разпознаваемите симптоми са следните:

  • Болка, която започва около пъпа и се движи с течение на времето
  • Болката става по-интензивна или непоносима, когато приложите натиск върху областта
  • Силна болка в корема, особено от дясната страна или в гърба
  • тръпки
  • запек
  • диария
  • Треска, която се повишава с течение на времето
  • Липса на апетит
  • гадене
  • Треперене
  • Повръщане

Какви са причините?

Има много различни причини за апендицит, въпреки че най-честата причина е запушване на апендикса, най-често причинено от утаяване на храна или изпражнения или от инфекция. Апендицит може да се появи и след стомашно-чревна инфекция.

Без значение какво го е причинило, бактериите ще се размножават много бързо, което ще позволи на инфекциозен материал и течности като гной да запълнят апендикса, причинявайки възпаление и възможно разкъсване на апендикса.

Какви усложнения могат да възникнат?

Най-тревожното усложнение възниква, ако възпалението не се лекува навреме или по правилен и незабавен начин. Апендиксът може да се спука и целият инфекциозен материал, който е бил вътре, ще се влее в корема и ще причини перитонит, който е фатален, ако не се направи спешна операция.

Поради тази причина най-използваното лечение е операция за извличане на апендикса, преди да може да причини някакви усложнения.

Други потенциални усложнения при апендицит са образуването на фистула, абсцес или инфекция в засегнатата област.

Трябва ли да се отиде в болница?

Ако почувствате някои или всички от гореспоменатите симптоми, незабавно отидете до спешното отделение.

Апендицитът изисква незабавно лечение. В противен случай може да се окажете с много екстремни усложнения, които дори могат да изложат живота ви на опасност. Това не е преувеличение!

Голям брой хора са загубили живота си, защото не са отишли ​​в болницата, мислейки, че това е просто случай на лошо храносмилане. Докато чакате да се приложи домашен лек, апендиксът може да се спука, разпространявайки инфекцията към вътрешните ви органи и да доведе до перитонит, който може да бъде фатален, ако операцията не се извърши незабавно.

За съжаление, апендицитът е невъзможно да се предотврати. Важното е да знаете как да избегнете усложненията, които ще последват, ако не отидете незабавно на лекар.

Източник: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts