21

авг.

Как да разберете, че диетата е опасна

Ако диетата ви се нуждае от промяна, не само талията ще ви уведоми

Разбира се, наддаването на тегло може да показва необходимостта от преосмисляне на това, което използвате като храна. Но доказателствата също така показват, че много други здравословни проблеми имат корени заради лоши хранителни навици.

Когато се опитвате да решите дали поредната нова диета е за вас, важно е да потърсите признаци, че тя може да ви разболее. И ако наскоро сте започнали някакъв хранителен режим, важно е да следите здравето си, за да сте сигурни, че няма да се разболеете. За щастие, ако знаете признаците на не толкова здравословен хранителен план, можете да си спестите много здравословни проблеми по пътя.

Диетите са мода, а това предполага много информация, която често е противоречива. На едно място се рекламира магичен режим за отслабване, на друго диетолози определят същия като опасен за здравето.

Може сами да се ориентирате, ако детайлно изучите основните принципи на програмата.

Че диетата ще повлияе негативно на здравето ще ви подскажат следните признаци:

• Предлаганото меню е небалансирано, нарушени са основните принципи за здравословно хранене и отсъстват изцяло белтъчини или мазнини, примерно. Може в центъра на диетата да са ябълките, но задължително трябва да присъстват и достатъчно белтъчини. При липсата им организмът започва да си ги набавя от мускулите. Това пък отключва друг проблем – срив в метаболизма.

• Трябва да ядете само 1-2 продукта. Неправилно е, защото така ще се наруши най-напред минералният баланс на организма, което ще доведе до всевъзможни здравословни проблеми. Освен това чисто психически трудно ще издържите на такива ограничения.

• Дневната калорийна стойност на менюто е по-малко от 1200 калории. Това е изключително опасно за здравето, особено ако продължава повече от 3 дни, и то при положение, че човек е абсолютно здрав. Най-малката беда е, че организмът започва да трупа запаси, защото се чувства застрашен. Но може да предизвикате и сериозни здравословни проблеми в редица органи – от стомаха до сърцето.

Ако кожата е суха, а косата ви е като слама, това би могло да алармира за лоша диета или неподходящ хранителен план

• В описанието на програмата се обещава намаляване на теглото без промени в храненето в дългосрочен план. Това е невъзможно, килограмите дори ще се върнат по-бързо. Може да предизвика и психологичен срив. Ще се чувствате провалени, ще се обвинявате. Това е и най-прекият път до хранителните разстройства.

• Обещава сваляне на килограмите за ден-два. Обикновено това е за сметка на изхвърлена вода, а не на стопена мазнина. Още на другия ден килограмите започват да се възстановяват. Дехидратирането е опасно за организма. Ще повлияе на вида и здравето на косата и кожата.

• Средно човек консумира около 15 грама фибри дневно, което е с 10 грама под препоръчителното количество, според Медицинския център на Калифорнийския университет в Сан Франциско. Ако обмисляте да преминете на диета, която не включва храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни, боб, плодове и зеленчуци, вероятно няма да консумирате редовно достатъчно от хранителното вещество, което пълни корема. Това не само може да накара стомаха ви да къркори, но и да ви причини запек. Вашето тяло се нуждае от фибри – от истински храни, а не от добавки – за да добави обем към изпражненията и да е улеснено в отделянето им.

• Ако имате заболяване като диабет, синдром на раздразнените черва или целиакия, вероятно трябва да промените диетата си. Тъй като повечето общи планове за отслабване са пригодени за голяма маса от хора, вероятно ще ви е трудно да намерите такъв, който е безопасен за вас. Ако искате да отслабнете – без да излагате здравето си на опасност – стойте далеч от конвенционалните диети и потърсете насоки от лекар или диетолог.

Източник: www.eatthis.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts