2

юни

Как да приготвите пържени яйца вкусно и бързо: 4 основни тайни

За някои домакини поговорката „лесно като пържени яйца“ няма смисъл, защото този процес се превръща в лотария с непредсказуем резултат

Всъщност, в пърженето на яйца няма нищо сложно. Достатъчно е да следвате няколко правила и да се придържате към технологията.

Какви яйца?

Пържените яйца обикновено се приготвят от онези, които снасят кокошките на село. Но можете да изпържите пъдпъдъчи, гъши, патешки и дори щраусови яйца. Начинаещите домакини все пак първо трябва да овладеят по-малко екзотичните опции. За ястието се избират възможно най-пресните яйца.

Приготвянето на пържени яйца започва с факта, че яйцата се измиват старателно и се оставят да постоят известно време на стайна температура. За съжаление не е възможно да се приготвят вкусни пържени яйца, ако са били непосредствено извадени от хладилника, преди да се чукнат в тигана (което също не е правилно).

Избор на тиган

Големината на тигана зависи от това колко яйца искате да изпържите наведнъж. Известните готвачи смятат, че само самостоятелно изпърженото яйце, приготвено в тиган с диаметър 16 см, може да бъде идеално. Самият тиган трябва да е тежък, чугунен или със специално незалепващо покритие.

С какво се пържат

Пържените яйца върху свинска мас или бекон имат много фенове, но естетите не харесват този начин на приготвяне – белтъкът се оказва замърсен поради препържените парченца мазнина.

Пържените яйца със зехтин имат приятен леко тревист вкус. Маслото е подходящо и за бъркани яйца, но е по-добре да вземете известното „гхи“ – топено масло с приятен орехов вкус и деликатен аромат.

Как се пържат яйца

Дори известните готвачи не могат да се споразумеят как е правилно да се пържат яйца. Може да се изненадате, но има няколко основни „школи“. Има само едно нещо, за което всички готвачи са съгласни: яйцата не трябва да се чупят директно в тигана. Вземете плоска чиния и счупете яйцата едно по едно в нея.

Ако искате да приготвите вкусни яйца с хрупкави запържени краища, твърди белтъци и леко течни жълтъци, изсипете ги в горещ, леко намаслен тиган, запържете за около 30 секунди, след което изключете котлона и изчакайте за минута. Поставете готовите яйца върху предварително затоплена чиния.

За да може белтъкът да се изпържи напълно, а жълтъкът да остане течен, трябва предварително да ги разделите в чаши. Първо изсипете белтъка в тигана, оставете го да грабне топлината, след което внимателно изсипете жълтъка.

За да получите същия воднист и дори леко течен жълтък, но заобиколен от запържен белтък, сложете много мазнина, така че яйцето да плува в нея и го изсипете в почти врящото масло. Пържете около 30 секунди, като леко накланяте тигана в различни посоки.

Известният британски готвач Джейми Оливър препоръчва да ги приготвите, като в тигана сложите едновременно яйцата и вече разтопеното масло. Друга техника, която дава много нежен белтък и сравнително твърд жълтък, е приготвянето им на слаб огън и покриване с капак.

Овкусете яйцата със сол и черен пипер веднага след готвене.

Вкусна рецепта за пържени яйца

Необходими съставки

  • 1 прясно пилешко яйце, което е със стайна температура.
  • 1 супена лъжица масло.
  • Фина сол и прясно смлян черен пипер.

Инструкция стъпка по стъпка

  • Счупете яйцето в чинийка, разбъркайте го (ако ще приготвяте бъркани яйца) и го изсипете в тигана направо от чинията, за да се плъзне по-лесно.
  • Разтопете маслото на слаб огън в тежък малък тиган. След като маслото се разтопи, но преди да е шупнало, леко завъртете съда, така че мазнината да покрие цялото дъно на съда.
  • Оставете яйцето да се плъзне върху горещата повърхност.

Покрийте с капак и гответе за около минута.

Прехвърлете в затоплена чиния, подправете със сол и черен пипер.

Основното е да не злоупотребявате с мазни храни. Това важи особено извън сезона, когато поради температурни промени, увеличената дневна светлина и други фактори започват активно да се произвеждат хормони на стреса, които причиняват обостряне на различни заболявания. На първо място, стомашно-чревният тракт страда, язвите и гастрита започват повече да се усещат. През този период е по-добре да откажете мазни и пържени храни и да не използвате голямо количество масло.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts