31

юли

Как да обновите мушкатото

Мушкатото си остава най-разпространеното лятно цвете

С многобройните си сортове и багри то е напълно достатъчно да украси целия балкон. Дали ще изберете класически едроглави, английски налби или каскадни сакъзчета, зависи от ролята, която сте отредили на цветето. Но за всички важи правилото, че редовното подновяване е гаранция за пищност и обилен цъфтеж. А то се прави точно сега – през втората половина на август.

Ако разчитате година след година да зазимявате едно и също растение, то ще става все по-бедно на листа и пъпки

Стъблото ще се вдърви, долната му част ще се оголва.

Най-бързо този процес се развива при каскадните мушката. Затова е добре те да се подновяват всяка година. Може да си позволите само веднъж през есента да ги подрежете, да ги държите под покрив и да ги разбудите през пролетта. Колкото по-стара е основата на стъблото, толкова по-къси клонки ще изкарат сакъзчетата на следващата година.

Класическите мушката, особено едроглавите, може да не изгубят декоративната си стойност и 4-5 години. Но само при условие, че ги подрязвате през есента до 7-10 см от почвата и цяло лято ги торите редовно през две седмици. Но и те в един момент постепенно започват да се израждат.

При зоналните хибриди и английското мушкато този процес започва още по-рано, след 3 сезона. Вдървеното стъбло не храни качествено растението, по него не се образуват издънки през пролетта и листната маса остава само на върха на цветето.

При всички сортове мушката важи едно основно правило – размножават се само чепки от настоящия сезон

Те са със свежа вътрешност и лесно се прихващат. Старите имат кафеникава коричка, през следващия сезон ще растат по-бавно и по-малко ще се разклоняват.

Чепките трябва да са с 2-3 листа и дължина 5-7 см, не повече. Срезът се топва в счукани дървени въглища за дезинфекция. Оставят се едно денонощие да позавехнат. След това се засаждат в свежа почва, в никакъв случай във вече използвана. Така ще имат достатъчно храна до пролетта. Трябва да е лека, с повече съдържание на торф и малко пясък.

Чепките се заравят на 2-3 см. Добре е да подберете по-облачен ден, да не е прекадено горещо. Полейте обилно и сложете саксийките на сянка. След това поливайте рядко, излишната влага може да предизвика загниване на стъблата. Мушкатото по принцип не обича много вода, колкото и да е горещо времето.

В никакъв случай не създавайте парников ефект, както се прави при вкореняване на повечето цветя

Захлупите ли чепките с буркан, те ще мухлясат и няма да се вкоренят.

Пресадете новите растения на постоянните им места чак през пролетта. Изключение правят сакъзчетата, които може да подредите направо в сандъчета! Размножените през август мушката ще цъфнат още през май. Ако оставите това за пролетта, ще трябва да чакате пъпки до средата на лятото.

Източник: dom.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts