16

дек.

Как да не си давате обещания, които не може да изпълните?

2022-а не е най-подходящата за осъществяване на големи цели, защото е твърде непредсказуема

Върлува световно бедствие и много неща са извън контрол. Под ваш контрол обаче е отношението ви към тях, така че не го изпускайте. Включително и като си давате обещания, които не сте в състояние да изпълните.

Когато мъдрите хора казват, че всяка криза е и възможност, имат право. Например, в личния ви живот сега се предоставят неочаквани шансове. Може би сте осъзнали колко преходни са кариерата и материалните придобивки – един коронавирус може да ги отнесе в небитието заедно с притежателя им. Но пък колко са ви ценни миговете със семейството и с приятелите, за които преди пандемията все не ви оставаше време.

Щом е така, помислете отново какви трябва да са обещанията, които ще си дадете за следващата година. За отношението ви към себе си и към семейството до голяма степен те са във ваши ръце, въпреки заразата и произтичащите от нея проблеми.

А ако се съмнявате дали сега е моментът да си ги давате – да, сега е моментът

Психолозите казват, че въпреки разпространените клишета краят на старата година не е най-доброто време за равносметка, а 1 януари на новата – за обещания. Тогава повечето хора не могат да бъдат обективни. Най-често се настройват приповдигнато заради празниците, а резултатът е, че си дават по-високи оценки и си поставят неизпълними амбиции. Или си отправят пожелания, които много се различават от обещания. Или пък се влияят от нещо моментно.

Специалистите по любовни и семейни отношения казват, че много хора са се научили как правилно да анализират професионалните си постижения и да си поставят цели за кариерата, но съвсем не са честни и рационални, като мислят за личния живот.

Ако нещо в него не ви харесва, трябва да подходите тъкмо като към делови проблем – спокойно и максимално безпристрастно, за да го разберете и да набележите как да го решите.

Да речем, че миналата с година заради карантината много повече се затворихте вкъщи с любимия и изведнъж се оказа, че ви е трудно.

Е, не сте от семействата, в който е избило домашно насилие. Но забелязвате пукнатини във връзката, които не смятахте, че съществуват. Експертите съветват да си зададете въпроси, които ще ви позволят да оцените личния си живот и да си направите верните изводи, за да си дадете и верните обещания. Трябва да мислите по-широко и по-дълбоко, не за дреболии.

Няма смисъл да предъвквате някаква конкретна обида или караница, само ще я изживявате отново и ще загубите обективност. Освен това въпросите не бива да са много, за да не се разпилявате.

Може да започнете с положителното:

„Кое е постижението, с което се гордея“ и „Коя беше силната лична черта, която използвах, и какво спечелих от това?“

Продължете с евентуалните проблеми. Запитайте се „Кой беше най-предизвикателният момент за мен и за мъжа ми през миналата година и защо?“ После „Каква трудност срещнахме повече от веднъж и защо?“, „Какво опитахме и се провалихме?“ Накрая „Ако можех да променя едно нещо, което се случи през миналата година, какво би било то?“

Щом сте откровени пред себе си, като си отговаряте на тези и на други подобни въпроси, ще опознаете връзката или брака си, семейния си живот през трудностите, грешките, положените или неположените усилия. Така ще ви стане ясно в какво да се съсредоточите през следващите месеци, за да постигнете хармония.

В това също можете да си помогнете с въпроси:

• Какъв съвет бих дал на друг човек от опита в семейния живот, който натрупах през миналата година?

• Кои са трите проблема, които ми се струват трудни днес, а в края на 2022 г. не бих искала да съществуват?

• Какво от опита през миналата година ще ми помогне в това?

• Ако можех с магическа пръчка да придобия едно умение, какво би било то?

• Кое е постижението, с което бих искала да се гордея в края на 2022-а?

• Кои са петте думи, с които бих искала да опиша личния си живот през 2022 година?

Всички тези въпроси водят към обещанията, които трябва да си дадете.

Постарайте се обаче да са колкото може по-конкретни

Например, „Да не се ядосвам на любимия“ е много общо. Прилича повече на пожелание отколкото на обещание.

Когато сте си дали сметка за какво му се ядосвате на този мъж, един възможен изход е да му го кажете и да обсъдите как да постъпвате и двамата, за да промените положението. А може би това е умението, което искате да придобиете – да не драматизирате някои негови лоши навици и да не се дразните от тях? Остава само да си обещаете „Като се ядосам на мъжа си, няма да се карам, а ще броя до 10 и ще дишам дълбоко“.

Това вече прилича на план за действие. Ако така построите всички обещания, които си давате за семейния живот, ще ви се получат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts