19

юни

Как да не приготвяме яйца – методи, които са наистина вредни за здравето

Този процес – на варене на яйца, има своите тънкости, които си струва да имате предвид, ако не искате да си навлечете проблеми

На пръв поглед готвенето на яйца изглежда като доста банален, обикновен и лесен процес. Ако искате да ги сготвите, поставете го в съд с вода и го дръжте там известно време след като заври. Ако искате рохко – 5 минути, твърдо сварено – 7 минути.

Готвенето на омлет или бъркани яйца също е лесно. Експертите обаче отбелязват няколко начина за готвене на яйца, които могат да бъдат вредни за здравето. Ще говорим за тях в нашата статия.

Масло и други проблеми

Бърканите яйца се приготвят в тиган с добавка на слънчогледово масло. Така не разваля вкуса на ястието. Да, и можете да го добавите в минимално количество – само за намазване на тигана. Ако е с незалепващо покритие, тогава вашите бъркани яйца така или иначе няма да изгорят.

Но пърженето в масло е строго забранено. Факт е, че продукт като яйцата така или иначе е доста богат на протеини и мазнини. И ако добавите масло към ястието, количеството на тези мазнини веднага ще скочи до не чак толкова полезни и здравословни нива.

Такива излишъци имат лош ефект върху човешкото тяло. Те дори могат да причинят сърдечни заболявания. Затова определено трябва да внимавате с маслото.

Добавянето на мазнина от бекон, кокосово масло или приготвянето на ястието в гювеч при пържене на яйца води до същите негативни последици.

Високи температури и свързани продукти

Дори ако редовно пържите яйца в слънчогледово олио, тук също ще трябва да спазвате редица тънкости. Например, трябва да избягвайте прегряване. Говорим конкретно за слънчогледовото масло.

Ако го изложите на високи температури за дълго време, маслото просто ще се окисли. Това също може да повлияе негативно на тялото и да причини редица неприятни стомашно-чревни заболявания.

Често, когато приготвят бъркани яйца, хората добавят различни храни към ястието – хляб, зеленчуци, сирене, наденица. Според диетолозите е най-добре да се въздържате от последното. В противен случай добавянето на наденица към бъркани яйца ще направи ястието невероятно вредно.

Проучванията показват, че яденето на пържени яйца с червено месо може да причини рак на панкреаса и дебелото черво. Така че е по-добре да готвите яйца в моноверсия, за да запазите здравето си на 100%.

Какво да правите с водата след варене на яйцата?

Със сигурност сте чували, че черупките на яйцата съдържат много витамини и минерали – фосфор, желязо, магнезий и най-важният – калциев карбонат. Последният присъства в състава в максимална концентрация. Цялото това богато съдържание се озовава във водата, в която се варят яйцата. Ето защо простото изливане в мивката би било истинско престъпление. Така че, нека ви разкажем накратко за алтернативната употреба на водата, в която са варени яйца.

Най-добрият начин е да я изсипете върху растенията в стаята и да подобрите тяхното „благополучие“. Само калциевият карбонат сам ще може да поддържа pH-то на почвата на оптимално ниво от 6,0-6,5 единици.

Важно е да запомните, че трябва да наторявате почвата на растенията с такава вода не повече от веднъж месечно, в противен случай можете просто да прекалите. И това при положение, че няма други добавки.

Ако прекалите, растението ще получи излишно количество минерални соли, поради което може да започне да изсъхва и хранителните вещества изобщо няма да се абсорбират по-добре, а само по-лошо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts