12

ное.

Как да научите малкото дете да контролира емоциите си?

Голяма отговорност на родителите е да възпитат дете с висок емоционален интелект, т.е. да разбира и да контролира емоциите си

  1. Възприемайте ситуациите от гледна точка на детето и съчувствайте, но без да отстранявате веднага онова, което го е разстроило: „Разбирам, че ти е трудно да спреш играта, но сега е време за обяд и всички сядаме на масата“.
  2. Помагайте му да изрази чувствата си по най-добрия начин: „Сърдит си, защото брат ти счупи играчката ти. Но не трябва да го биеш. Ела, ще ти помогна да му кажеш какво изпитваш”.
  3. Реагирайте на отрицателни емоции, като не се карате, че ги изразява, а успокоявате. Ако не иска да тръгне на детска градина, кажете: „Днес имаш тежка сутрин. Харесва ти там, но ти е мъчно за мама. Следобед ще те взема и ще си поиграем“.
  4. Когато няма как да удовлетворите желание наистина, направете го във въображението. Така показвате, че действително смятате желанието за важно, а мозъкът заработва, сякаш то се е изпълнило. „Искаш бонбон? Обзалагам се, че би изял десет. Вкусно ли беше?” После предложете: „Струва ми се, че си гладен. Дай да хапнем нещичко и на коремчето ще му стане по-добре“.

5. Разкажете история, за да разбере себе си

Когато е обзето от силно чувство, детето трябва да го изрази, за да потисне напрежението си. Назовете чувството („Уплашен си“) и разкажете история: “ Същото беше и когато отидохме при зъболекаря. Отначало ти се изплаши и отказа да си отвориш устата. Но после ме хвана за ръка и беше много смел, а докторът те похвали“.

  1. Учете го да решава проблеми, като не ги решавате вместо него, колкото и да е тъжно или ядосано. Това ще го убеди, че вярвате в способността му да се справи със ситуацията: „Ти се разстрои толкова много, защото Петър се е разболял и не можа да дойде да играете. Когато се успокоиш, нека да измислим нещо друго, което да те развесели.“
  2. Играйте, за да превключите вниманието му, щом детето се ядосва за нещо. С игра може да управлявате поведението му: „Днес си Супермен. Толкова си силен. Може ли да помогнеш да избутам тази количка до асансьора? “ Често играта е най-доброто средство да се справите с негативни поведенчески прояви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts