12

мар.

Как да научите бебето по-лесно да изправя главата?

Едно от първите изпитания за бебето е да започне да държи изправена главата си

Това се случва някъде на около 2 месеца. Педиатрите казват, че родителите могат да помогнат, като започнат да го слагат по корем, след като навърши две седмици.

Позата по корем укрепва мускулите на гърба и бебето по-лесно си държи нагоре главата. Така прави огромна крачка към бъдещото усвояване на още умения – да се обръща, а после и да пълзи.

Специалистите съветват да слагате бебето по корем всеки път преди хранене, а също и 40-60 минути след това

Ако то полежи известно време по корем и започне да хленчи, не го обръщайте по гръб веднага. Уморило се е да си държи нагоре главата, но за да тренира мускулите, трябва да потърпи. Оставете го още минута, обърнете го по гръб. Оставете го да си почине малко, после го сложете по корем за още няколко минути.

Бебето ще издържа повече, ако се забавлява. Трябва да гледа към открито пространство, за да му е по-интересно да си държи главата нагоре.

Правилната поза е важна – ръцете са опънати напред, дланите са разтворени надолу. Опората е върху предмишниците. Постепенно трябва да изправя главата, без да се опира на брадичката. Ще го стимулирате, като поставите играчка на равнището на очите му, за да привлечете вниманието му.

За да подкрепите усилията му, може да използвате одеялце. Навийте го плътно на тръба и го сложете под гърдите на бебето. Така ще е по-стабилно и по-лесно ще изправя главата.

Трябва да се стремите към 3-4-месечна възраст бебето да прекарва по корем около 50% от времето за бодърстване, посочват педиатрите.

Източник: www.mothercare.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts