Как да избегнем слънчев удар, ако няма начин да се скрием на сянка?

Слънчев удар – прегряване, което се получава поради дълго излагане на слънце без шапка

Обикновено получаването на слънчев удар е придружено от главоболие, зачервяване на лицето, световъртеж. Понякога може да има притъмняване в очите, повишаване на телесната температура, гадене и повръщане, кървене от носа. В този случай симптомите може да не се появят веднага, а няколко часа след излагане на слънце.

Първият от тях е повишеното изпотяване. Ако се случи е необходимо спешно да избегнете слънцето, да се преместите в хладно, добре проветриво помещение, да премахнете излишните дрехи, да разхлабите колана, вратовръзката и всякакви други тесни дрехи. Също така трябва да сведете до минимум физическата активност и да пиете повече вода. При слънчев удар помагат хладни (но не ледени!) компреси.

Какво да не правим при слънчев удар?

Не бива рязко да се охлажда – това трябва да става постепенно. Ако по време на слънчев удар върху тялото се приложи лед, може да се получи изгаряне на прегретите тъкани.

Да се пие алкохол, подсладена вода и пакетирани сокове – сладките и алкохолните напитки не утоляват жаждата ви, а провокират дехидратация, което може да доведе до нарушения на сърдечния ритъм.

Да откажете квалифицирана медицинска помощ – ако не може да се оправите сами със симптомите.

Топлинен или слънчев удар?

Симптомите на топлинен и слънчев удар са сходни, но имат различен характер.

Слънчевият удар може да възникне само под въздействието на пряка слънчева светлина, а топлинният удар може да възникне дори без слънце в условия на повишена температура на въздуха – в баня, в задушно затворено помещение или в кола, стояща в задръстване.

Какво да направите, ако няма начин да отидете на сянка?

Слънчев удар е невъзможно да се получи дори и ако сте сложили бяла носна кърпа на главата. Шапката с широка периферия е идеалната защита от пряка слънчева светлина. Ако нямате шапка, трябва да намерите начин да защитите главата си. Това може да стане като метнете върху нея риза или тениска, намотана около главата, както и шапка, направена от вестник. Задължително условие е да е нещо в бял или възможно най-светъл цвят. Носенето на тъмна шапка може да причини топлинен удар, тъй като тъмният цвят привлича слънчевата топлина и причинява прегряване на главата.

Източник: www.indiatvnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

корейска закуска

Как да си приготвим корейска закуска у дома?

20 или 40: на каква възраст мъжете са най-добри в секса