Как да запазим зеленчуците за по дълго в хладилника

16

фев.

Как да запазим зеленчуците за по дълго в хладилника

Зеленчуците лесно да се повредят, ако не ги съхраняваме правилно. Какво да правим, ако имаме останали парчета или искаме да издържат по-дълго?

Има различни начини за съхранение на чушки, лук и домати, които са три от най-често използваните продукти в кухнята.

Те добавят вкус, цвят и хранителни вещества към нашите ястия, но също така могат да се влошат, ако не се съхраняват правилно. Ако търсите съвети как да ги съхранявате, цели или нарязани, в хладилника или във фризера, попаднахте на правилната статия.

Как да запазим вкуса и свежестта на чушките

Чушките са добър източник на витамин С, антиоксиданти и фибри. Ако скоро ще ги консумираме, можем да ги съхраняваме цели в чекмеджето за зеленчуци на хладилника, без да ги почистваме или режем. Така ще запазят свежестта си за една-две седмици.

Ако имаме рязани или печени чушки, можем да ги съхраняваме в съд с капак или в затварящ се найлонов плик. Така ще издържат до пет дни в хладилника.

Избягвайте да съхранявате чушки близо до плодове, които произвеждат етилен, като ябълки или банани, тъй като този газ ускорява узряването и развалянето на зеленчуците.

Ако искате да консервирате чушки в оцет, можете да следвате следната рецепта: измийте и подсушете чушките, нарежете ги на ивици и ги сложете в стерилизиран стъклен буркан. Добавете смес от оцет, вода, сол, захар, чесън и подправки на вкус. Покрийте буркана и го оставете да престои на хладно и тъмно място поне един месец преди консумация.

Ако искате да запазите сушените чушки, можете да използвате електрически дехидратор, фурна или слънце. Измийте и подсушете чушките, почистете ги от семките и ги нарежете на ситно. Разстелете ги в тава и ги подсушете по избрания от вас метод, докато станат хрупкави.

Какво да направите, за да запазите лука свеж и в най-добро състояние

Лукът е основна съставка в много рецепти, тъй като осигурява вкус, аромат и хранителни вещества. Въпреки това, за да се запазят по-добре и да не се развалят, трябва да вземем предвид някои аспекти:

Изборът на лука е първата стъпка към поддържането му в добро състояние. Най-добре е те да са сухи, твърди и без кълнове или признаци на влажност или влошаване. Лукът с черни петна или плесен също трябва да се изхвърли.

Ако няма да използваме лука известно време, можем да го съхраняваме цели на хладно, сухо и тъмно място, като шкаф или килер. Не е препоръчително да ги поставяте в хладилника, защото влагата ще ги накара да изгният или да покълнат.

Ако имаме нацепен или нарязан лук, може да го държим в хладилник, но задължително в съд с капак или в найлонов плик, който може да се затвори.

Можем да замразим лука, да го обелим, измием, подсушим и нарежем на парчета. След това ги поставете в поднос и ги поставете във фризера за няколко часа. Когато са замразени, прехвърлете ги в подходяща за фризер торба или контейнер и ги съхранявайте до 12 месеца.

Как да запазим зеленчуците за по дълго в хладилника- домати

Тези зеленчуци са отличен източник на ликопен, антиоксидант, който защитава кожата. За да запазим доматите в добро състояние, трябва да избираме твърди, без натъртвания и петна.

Ако скоро ще ги консумираме, можем да ги съхраняваме цели на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина и други плодове, които отделят етилен, като банани или ябълки.

Нарязаните или настъргани домати могат да се съхраняват в съд с капак или в найлонов плик, който може да се затваря. Трябва да премахнете въздуха и да изсушите доматите добре, преди да ги консервирате.

Можете също да ги замразите, сурови или варени. За целта трябва да ги измиете, подсушите и отстраните стъблото. След това ги поставете цели или нарязани в подходяща за фризер торба или контейнер и ги съхранявайте до 12 месеца.

Могат ли доматите да се замразяват с кората им?

Доматите могат да се замразяват с кората им, при условие че са внимателно измити преди консумация. При размразяване кожата ще се отлепи лесно, ако се потопят в гореща вода за няколко секунди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts