2

дек.

Как да заздравите нацепените нокти

Цепенето на ноктите е често последствие, за което има много и различни причини

Проблемът може да се дължи и на липса на витамини, на използване на домакински препарати без ръкавици.

Подхранващи ванички, укрепващи кремове и лечебни лакове ще решат проблема сравнително бързо. Все пак не се настройвайте за мигновен ефект, на новата пластина й трябва време, за да израсте. Не забравяйте и след заздравяване на ноктите да продължите профилактично да прилагате заздравяващите мерки, за да не се върне проблемът.

Започнете с промяна в грижите за ноктите. Ако досега сте използвали метална пила, я изхвърлете. Тя разслоява нокътя, макар да не се вижда с просто око. Правилната пила е стъклена или тефлонова. Винаги движете пилата в една посока и не натискайте силно. С нея намалявайте дължината, а не с ножичка или нокторезачка. Те също разслояват нокътя.

Сваляйте лака с течност, която не съдържа ацетон. Като правило в нея са добавени овлажняващи компоненти и подхранващи масла.

Добре е да втривате в корените на ноктите масло от гроздови семки поне веднъж в седмицата.

Периодично давайте възможност на ноктите да си починат от лака – той им пречи на дишат.

Веднъж в месеца запечатвайте нокътя. Прави се с разтопен пчелен восък, масло от лавандула, няколко капки витамини А и Е и малко вода. Затоплете на водна баня до пълно разтопяване на восъка. Охладете до поносима температура и нанесете на ноктите тънък слой. След няколко минути ги шлифовайте с гладката страна на полиращ буф (от аптеката).

Ползвайте овлажняващи ръкавици. Често в състава им има плодови киселини, които деликатно ексфолират и заздравяват ноктите. Може да ги заместите с маска от силно овлажняващ крем, в който сте добавили базови масла. Сложете полиетиленови ръкавици и върху тях – плетени. Останете така 2 часа.

Ваничките, които лекуват най-добре ноктите, са с 5 капки ефирно масло от чаено дърво, 5 с.л. лимонов сок, 3 с.л. морска сол и 5 мл бадемово масло. Дръжте ръцете вътре, докато водата изстине напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts