аптечка

21

ное.

Какво трябва да има във вашата аптечка за първа помощ?

 

 

Парфюми

Обикновено парфюмите имат дълъг срок на годност. „Често парфюменото масло е разтворено в алкохол и затова не се влошава, ако е в такава влажна среда за дълго време като кабинет за първа помощ“, обяснява д-р Филип Хаген, ръководител по превантивна медицина в клиниката „Майо“.

Пинсети

пинсетиМислете за себе си. Изваждате вкоренените косми с пинсети и режете ноктите с ножица. „За да избегнете разпространението на микроби и бактерии, е по-добре да ги съхранявате в отделна пластмасова кутия“, съветва д-р Хаген. Преди и след употреба се препоръчва измиването на пинсетите и ножиците със сапун и вода. След това ги дезинфекцирате с алкохол, ако случайно сте се прободили или сте се докоснали до кръв.

Четка за зъби

„Изненадани сте, но е по-добре да държите четките за зъби в шкафа, а не на мивката“, казва д-р Хаген. Те няма толкова бързо да изсъхнат, но ще ги предпазите от микробите. Въздухът в банята е наситен с тях.

Кремове

кремове
За съхранение на кремове, лосиони, включително чай, приготвен по рецепта, комплектът за първа помощ е подходящо място. Ако капачките са плътно завити, тези продукти няма да загубят качествата си дълго време“, казва Нийл Шулц, дерматолог от Ню Йорк. Дори няма нужда да обръщате внимание на датите за срока на годност. Ако няма промяна в цвета, консистенцията или мириса на този продукт, спокойно продължавайте да го използвате“, обяснява д-р Шулц.

Лекарства

Колкото и да е парадоксално, лекарствата, отпуснати по рецепта, не трябва да се съхраняват в комплекта за първа помощ. „Комплектът за първа помощ в банята е най-лошото място за дългосрочно съхранение на лекарства поради високата температура и влажност. Това допринася за тройно влошаване на медикаментите и значително ще намали тяхната ефективност“, обяснява Джо Градън, фармаколог и съавтор на книгата „Основни медицински грешки и как да ги избягваме“. Пазете лекарствата на хладно и сухо място, което да не е достъпно за деца- пише го на всяка опаковка.

Противозачатъчни средства

контрацептивиД-р Градън вярва, че не си заслужава особено да се притеснявате за съхранението на контрацептиви в комплекта за първа помощ. Те се продават в пластмасови опаковки, които надеждно ги предпазва от висока температура и влажност. Това важи и за лекарствата, които приемате редовно. Те нямат време да се развалят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts