парабените в козметиката

6

май

Какво трябва да знаем за парабените в козметиката

В тази статия ще намерите всичко от А до Я, което трябва да знаете за парабените

Парабените присъстват в почти всички козметични продукти за ежедневна употреба. Тяхната употреба има както поддръжници, така и противници, поради въздействието на химикала върху здравето.

Грим, процедури за коса, кремове, червила, слънцезащитни продукти и почти всички продукти за красота се нуждаят от консерванти, за да предотвратят растежа на микроорганизми и да удължат срока им на годност. Поради това е нормално да знаете за използването на парабени в козметиката.

И така, какво представляват парабените? По същество те са химикали, които се борят с дрождите и гъбичките. Въпреки че целта им е да запазят срока на годност на продуктите за красота, някои храни и някои лекарства, веществото може да има токсичен ефект върху здравето.

Те обаче не са противопоказани във всички случаи. Науката и законите одобряват използването на няколко формули със съставката, но само в определени концентрации. И така, какво трябва да знаем за тези вещества?

Какво представляват парабените?

Парабените са консерванти, които имат бактерицидна и фунгицидна функция. Те принадлежат към производните на парахидроксибензоената киселина (PHBA) и поради ниската си цена намират широко приложение в козметичния състав.

Използването им обаче е спорно. Публикация в списание Tecno-Logica предупреждава за важността на наблюдението на парабените, тъй като високите им концентрации могат да се натрупват в телесните тъкани и да причинят кожни последствия.

Тези вещества бързо се абсорбират от тялото, метаболизират се и се отделят с урината. Екскрецията обаче е частична, тъй като те се откриват в кръвта и урината. Освен това се подозира, че веществото е в състояние да промени хормоналния баланс чрез активиране на ендокринни разрушители.

Как да разпознаем парабените в козметиката?

Има органични парабени, тоест такива, които се метаболизират по естествен път. Има и синтетични парабени или такива, произведени с химикали, съставени от пропанол, етан или метанол.

Козметиката, която не съдържа тази съставка, обикновено посочва на етикета „без парабени“. Въпреки това, проверете внимателно етикетите, тъй като буквите обикновено са много малки или номенклатурата и кодовете имат акроними, които са склонни да объркат една добавка с друга.

Чувствителност към парабените в козметиката

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) нарежда парабените на второ място сред най-често срещаните съставки в козметиката. Същата институция няма информация, че подобни консерванти в козметични продукти имат въздействие върху човешкото здраве.

Въпреки че не инжектират миризми или аромати, нито променят свойствата на грима или продуктите за лична хигиена, неадекватните дози от естера са склонни да генерират дерматологични състояния като розацея, дерматит и алергии.

Консултирайте се с лекар, ако усетите сърбеж, подуване, червени подутини, изтичаща кожа или обрив след нанасяне на козметика, съдържаща парабени.

Що се отнася до връзката му с рака, в статия в бюлетина на Chemical SafetyFacts.org се посочва, че научните изследвания не са открили пряка връзка между това вещество и болестта.

Кои са парабените, които може да използвате и кои не

Освен FDA, Научният комитет по безопасност на потребителите на Европейския съюз разрешава парабените, но с определени правила.

Етилпарабенът и метилпарабенът са безопасни при максимална концентрация от 0,4% на продукт или 0,8%, ако е смес. Поотделно или в комбинация, пропилпарабен и бутилпарабен се поддържат във формулировки от 0,14 %.

Сред вредните са фенилпарабен, изопропилпарабен, пентилпарабен, изобутилпарабен и бензилпарабен. Що се отнася до тази група, това не е окончателно.

Как да съхраняваме козметиката с парабени?

Ежедневно много хора решават да променят навиците си за консумация, за да спрат да използват продукти с този вид консерванти и да опитат „зелена козметика“.

Но ако все още имате някои продукти с това вещество или се доверявате повече на ефективността на химикала, тогава вземете предвид следните съображения за съхранение:

Съхранявайте ги на място, където светлината не може да достигне директно до тях.

Затворете контейнерите плътно след нанасяне на съдържанието.

Стремете се към средна температура, тъй като твърде високите или твърде ниските температури ще променят стабилността на формулите.

Попитайте вашия доставчик на продукти дали е препоръчително да съхранявате продуктите в хладилник. Някои хора използват хладилника, за да съхраняват кремове, лосиони и тоници за лице.

Продукти с формули, алтернативни на парабените

За кожа със свръхчувствителност испанската фондация за здрава кожа препоръчва избягване на контакт или излагане на парабени. Проверете етикетите на артикулите, преди да ги купите, и се уверете, че са натурална козметика.

Можете също да изберете продукти без консерванти, тъй като те не съдържат вода и стават все по-популярни. Запазването на този вариант е чрез антиоксиданти, които предотвратяват окисляването и удължават тяхната полезност.

Източник: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/bg/photos

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts