26

ное.

Какво е хиперфагия?

Хиперфагия е хранително разстройство, което често се среща при тийнейджърите

Според специалистите то е даже по-разпространено от анорексията и булимията. Също като тях обикновено от него страдат момичетата.

Това състояние представлява импулсивен и неконтролируем прием на храна. Той не е съпроводен с компенсаторно поведение като повръщане, взимане на лаксативи, интензивни тренировки. Резултатът е бързо увеличаване на теглото и понижаване на самочувствието.

Т.нар. емоционално хранене – когато се случва след стрес човек да яде много, още не е хиперфагия. Специалистите съветват родителите внимателно да наблюдават поведението на тийна. Ако забележат, че 2-3 пъти седмично преяжда, че непрекъснато дъвче нещо, че крие храна в стаята си, че изглежда депресиран, отговорът вероятно е хранително разстройство.

То е на психическа основа. Преди да подложите детето на драконовска диета, трябва да разберете какви са причините и да направите всичко възможно да ги отстраните. Иначе опитите да се справите с хранителното разстройство ще са обречени на неуспех.

Колкото повече контролирате детето си, толкова повече то губи контрол над самото себе си, обясняват психолозите. Дъщеря ви забелязва, че напълнява и това я притеснява. Тя няма откровено да ви се противопоставя, но тайно ще увеличава количеството, което поглъща. Всеки път ще си обещава, че преяжда за последно и ще се стреми 100-процентово да се възползва. Преживяването й доставя огромно удоволствие, прави я щастлива. И тя несъзнателно се стреми да го повтори. Така попада в омагьосан кръг.

За да помогнете, най-напред трябва да насърчите тийна да осъзнае, че има сериозен проблем – хранително разстройство, което съсипва здравето. След това заедно се опитайте да откриете първопричината и да отстраните дразнителите.

Стимулирайте тийнейджърката да изгради положителна представа за самата себе си, да повиши самочувствието си. Самите вие намалете контрола над нея и по-често се вслушвайте в нейното мнение. Подтиквайте я да излиза с приятели и да спортува. Нека обръща внимание какво, кога и как яде, без да спазва строга диета. Иначе има опасност да залитне към другата крайност – анорексията.

Ако не се справяте и за месец-два не забележите никаква промяна в поведението, се обърнете към психолог. Хиперфагията е разстройство, което не е за подценяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts