18

ное.

Какво е флуороза и как се лекува?

Как да се справим при наличието на флуороза, съветва зъболекарят Владимир Шипков

Флуороза се развива при прекомерно натрупване на флуор в тялото. Например, когато има много флуорид в питейната вода, храната или той попадне в тялото в резултат на професионални дейности.

В началния етап флуорозата се проявява под формата на обикновено симетрични петна по зъбите, чийто нюанс варира от млечно бяло до кафяво. Освен това, ако не предприемете действия, се появяват признаци на деминерализация на емайла (защитната обвивка става тънка, появяват се микропукнатини) и зъбите започват да се влошават.

Владимир Шипков

Флуорозата не преминава сама и не се лекува с народни средства. Опитите да се отървете от болестта сами може само да навредят и да ускорят разрушителните процеси в твърдите тъкани. Зъболекарят трябва да участва в поставянето на диагноза, определяне степента на развитие на заболяването и още повече с терапията. Следователно, когато се появят първите признаци на заболяването, трябва незабавно да се консултирате със специалист.

Какъв е рискът от флуороза?

Петната по емайла могат не само да причинят психологически дискомфорт и по-ниско самочувствие. Последиците може да бъдат много по-сериозни:

  • изтъняване и разрушаване на емайла;
  • загуба на засегнати зъби;
  • повишаване на паратироидния хормон в кръвта, извличане на калций от костите и увеличаване на тяхната крехкост;
  • осификация на връзки и сухожилия, срещу която се губи подвижността на ставите;
  • артрит, артроза, остеопороза и други заболявания на костната тъкан.

Как се лекува флуороза?

Протоколите за лечение се разработват индивидуално, в зависимост от естеството на заболяването, етапа на неговото развитие, степента на увреждане на тъканите и физиологичните характеристики на пациента.

Стандартната терапия в началния етап на развитие на флуорозата е изкуствено насищане на твърдите тъкани на зъба с полезни микроелементи (реминерализация) и покриване на емайла със защитно съединение, което намалява чувствителността (ламиниране).

Ако дълбочината на дефектите не надвишава 0,2 мм, микроабразията е ефективна. Това е процедура, която съчетава химическо действие върху емайла и механично възстановяване. Микроабразията ви позволява да се отървете от ефектите на флуорозата под формата на естетически дефекти, без да увреждате здрави тъкани и венци.

В случай на сериозно заболяване, когато защитната обвивка на зъбите започна да се напуква и разпада, проблемът се решава чрез поставяне на корони или фасети. Керамичните ортопедични конструкции ви позволяват да възстановите напълно дъвкателните функции и естетическите качества на болните и развалени зъби. Ако са направени с помощта на високотехнологичния комплекс Cerec, пациентът може да получи нов напълно функционален зъб за по-малко от час.

Профилактика

Най-често излишният флуорид влиза в тялото с питейната вода. Затова можете да дадете водата за анализ в лабораторията. Ако се установи, че надвишава допустимите стандарти за флуорид, струва си да закупите допълнителни филтри за почистване или да се пие вода от магазина. Тези, които имат наследствена предразположеност към развитие на флуороза, се съветват да ограничат храни, които съдържат повече от този микроелемент: черен и особено зелен чай, орехи, морски дарове. Освен това не трябва често да използвате продукти с флуор: паста за зъби, препарат за изплакване, импрегниран конец.

И не забравяйте да посещавате зъболекар за рутинен преглед на всеки шест месеца. Специалистът може да идентифицира болестта навреме, тъй като в началния етап петната са почти невидими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts