25

юни

Какво е общото между хората, които страдат от различни фобии?

Оказва се, че при хората на средна възраст, страдащи от някакви фобии, теломерите са много по-къси


Теломерите са белтъчни комплекси, разположени в края на хромозомите. Основната им функция е защитата на хромозомите и на генетичната информация по време на деленето на клетките. Смята се, че те са своеобразни маркери на биологическото и клетъчното стареене.

Освен това при съкращаване на дължината им нараства рискът от развитие на сърдечни заболявалия, рак, слабоумие. Освен това критичното скъсяване на теломерите е основната причина за настъпването на смърт от старост.

Учените измерват дължината на теломери в кръвни тестове на пет хиляди жени на възраст между 42 и 69 години. В резултат се оказва, че при хората с ярко изразена фобическа тревожност дължината на теломерите е много по-малка.

Според автора на изследването Оливия Окереке получените резултати отговарят на въпроса за влиянието на стреса върху състаряването на хората. Изследването установява взаимовръзката между преждевременното стареене и психологические проблеми, в частност – фобическата тревога. Казано с други думи, именно вероятното ускорено стареене провокира развитието на фобическа тревога – в буквалния смисъл организмът се страхува от преждевременната старост и хората започват да го усещат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts