партньор

29

окт.

Какво да направите, когато вашият партньор ви крещи, когато не сте съгласни

Прочетете, за да разберете как да се справим с този проблем

Казват, че животното, което крещи най-силно, е черната маймуна. Викът му може да измине над пет километра през гъстата южноамериканска джунгла. Въпреки това, когато вие, това е по няколко причини. Първият е да защити своята територия. Второто е да предупреди своята група за всякакви възможни рискове и заплахи. Всичко има предназначение в животинския свят.

Но когато става дума за човешки същества, същото не се случва. Тогава защо крещим на другите? Като цяло викът е експресивна функция, с която предаваме изненада, страх, гняв или възмущение. Ние също използваме този механизъм, за да предупреждаваме другите за опасност, точно както се случва в животинското царство. Извън тези механизми крещенето не е на място.

Въпреки това, някои хора изглежда не могат да говорят, без да викат. Когато губят спор, те преминават в атака, повишавайки гласа си с хиляда децибела. Подобно поведение е вредно за тези, които са на приемащата страна. Това ги дестабилизира, наранява и тревожи. Всъщност няма нищо по-негативно от това да имаме хора, които се грижат за нас или партньори, които ни крещят.

Какво може да се направи при тези обстоятелства? Мнозина ще сметнат, че най-добрата стратегия е да напуснат тези хора възможно най-скоро. Въпреки това, често е добра идея да вземете предвид други, по-малко радикални стратегии.

Общуване и емоции: колапсът на ума

Ако вашият партньор ви крещи, когато не сте съгласни, вероятно смятате, че поведението им не е нормално. Това е разбираемо, тъй като никой не обича да му крещи. Наистина, всички сме усвоили тези идеи от детството си. Следователно, когато силата на звука на всеки, който ви говори, се повиши, вие изпитвате стрес, страх или гняв. Но наистина ли е необичайно, че по време на разногласия често повишаваме глас?

В една връзка не е необичайно да повишите тон по време на спор, когато емоциите ви станат по-интензивни. Както може да се очаква, не се обръщате към любимия човек по същия начин, когато сте спокойни, както когато сте разочаровани от него. Всъщност крещенето е форма на емоционален катарзис и понякога е трудно да го регулирате.

Изследване, проведено от университета в Цюрих (Швейцария), посочва, че има най-малко шест вида писъци при хората и всички те са медиирани от нашите емоционални заряди. Следователно викането се класифицира като „нормално“ поведение. Има моменти, когато навреме емоциите ни „отвличат“ и най-отразителната област на мозъка ни се изключва моментално.

Проблем възниква, когато споделяме живота си с хора, които използват крещенето като форма на комуникация. В тези случаи е очевидна форма на злоупотреба, която трябва да бъде разгледана и спряна.

Защо вашият партньор ви крещи, когато не сте съгласни?

„Можеш ли да говориш с мен, без да крещиш?“ е фраза, която често се чува. Насилниците обаче обикновено избягват да отговарят. Всъщност, вместо да поемат отговорност за поведението си, те приписват отговорността за случилото се на другия човек. Това е така, защото онези, които използват крещенето като форма на комуникация, не винаги виждат проблем с това.

Причината да не искате да сте наясно с тази разрушителна динамика в една връзка може да се дължи на няколко фактора. Например:

Израснал в семейство, което също прибягваше до постоянни викове.

Да имаш родители насилие. Това увеличава повишената бдителност и риска от „избухване“ във всеки един момент. Това се дължи на тяхната латентна и неадресирана травма. Всъщност страдащите от посттравматично стресово разстройство са много по-склонни да реагират по начини, по които рефлексивното или рационалното филтриране е напълно пренебрегнато.

Ниска устойчивост на фрустрация и непоносимост към противоречие. Те виждат несъответствието като форма на заплаха и реагират с насилие. Това е много проблематично.

Лошо емоционално управление. Това е налице при множество психични проблеми, като гранично разстройство на личността.

Понякога хората с изключително ниско ниво на емпатия са свикнали да изливат гнева си върху другите. Викането им се превръща в ресурс, с който обезсилват и налагат силата си на другия човек.

Какво можете да направите, ако партньорът ви крещи твърде много?

Ако вашият партньор ви крещи, когато не сте съгласни и тази практика е постоянна, връзката ви е в криза. В края на краищата никой не може да живее или да толерира толкова много стрес, изтощение и емоционална агресия. Постоянното повишаване на тон към вас е форма на психологическа агресия и следователно нещо, което не трябва да толерирате от тях.

Означава ли това обаче, че трябва да се дистанцирате и веднага да се разделите? Не е задължително. Ако вашият партньор обикновено се държи добре и губи самообладание по време на разногласия, струва си да се обърне внимание на проблема. Ето какво трябва да направите:

Попитайте вашия партньор защо вика

„Крещяха ли ти, когато беше малък?“ „Защо трябва да повишавате тон, когато общувате?“ „Как се чувстваш, когато не сме съгласни?“ „Виждате ли различията между нас като форма на заплаха?“ Задайте им тези въпроси, за да разберете причината, поради която трябва да ви крещят. Опитайте се да ги накарате да извършат упражнение за самоосъзнаване.

Помолете за промени в начина, по който общуват и насърчете тяхната емпатия

Никой не заслужава да живее във връзка, в която крещенето е постоянно. Случайните повишени гласове по време на несъгласие са нормални, но ако се повтарят често, трябва да поискате промяна.

Обяснете на партньора си как се чувствате, когато ви крещи, и се опитайте да го накарате да ви съчувства. Пояснете, че не можете да продължите по този начин и че те трябва да започнат да общуват по по-добър начин.

Ако бъдат претоварени в подобни ситуации и не знаят как да се справят с емоциите си, насърчете ги да отидат на терапия.

Ако не виждате промени, бъдете решителни

Ако вашият партньор ви крещи и не отговаря на молбите ви за промяна или не съчувства на това как се чувствате, ще трябва да вземете решение. Разбираемо е, че ще им бъде трудно да изоставят формата на общуване, с която са възпитани. Въпреки това, рано или късно, те трябва да осъзнаят вредните ефекти от този навик.

Ако те не искат да направят нищо за управлението на вредното си поведение, трябва да помислите какво искате в живота си. Избягвайте да засилвате вида магическо мислене, което предполага, че поведението им ще се промени. Ако не го направите сега, никога няма да го направите.

Източници: https://exploringyourmind.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts