Какво да направите ако детето не иска да излиза?

4

мар.

Какво да направите ако детето не иска да излиза навън?

Педиатрите и детските психолози винаги препоръчват детето да прекарва колкото може повече време на чист въздух

Разходките навън укрепват имунитета, доставят витамин D на организма, подпомагат развитието на моториката, повишават издръжливостта.

Има обаче деца, които не обичат излизането навън. Трябва да откриете причината, преди да доведе до траен навик.

• Негативно отношение на родителите. Те често неохотно излизат на разходка, защото си имат работа вкъщи или са уморени. Децата са силно възприемчиви към емоциите. Подсъзнателно копират състоянието на близките си и се противопоставят на разходките.

Решението е да не показвате никакво колебание и да не оставяте на детето място за решение „искам – не искам“.

• Липсата на дневен режим. Редовните разходки и игра навън трябва да са неотменима част от него. Така стават навик. Детето знае, че е правило след закуската сутрин и след следобедния сън да излизате.

Подредете програма и я спазвайте. При това обърнете внимание как се чувства детето в различните часове на деня. Когато е най-активно, то няма нищо против да потича навън.

Ограничения и забрани, наказания

Някои родители или други възрастни налагат много забрани точно когато излязат с детето навън – не си играй в пясъка, не сядай на мократа пейка, не тичай, ще се изпотиш. Липсата на свобода може да убие желанието на детето да ходи на разходка.

Изходът е да позволявате всичко, което не е опасно за живота и здравето му. Наблюдавайте го и правете забележка само в краен случай. Обличайте го подходящо, за да не настине и да може да се цапа.

• Скука. На децата понякога им омръзва да ходят на едно и също място, особено ако там няма приятелчета, с които добре си играят.

Сменете площадката или вземете нови играчки. Изберете друг маршрут за разходка, показвайте интересни неща по него.

• Нови играчки вкъщи. Те увличат детето, затова не иска да излиза.

Ще го убедите, ако успеете да го заинтригувате по-силно с нещо навън. А ако у дома го задържа телевизорът или електронната игра, нали сте наясно, че за времето с джаджите трябва да поставите ограничения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts