4

сеп.

Какво дава на здравето мантрата „Ом“

Универсална, изначална мантра, от която е възникнало цялото мироздание, е сричката „Ом“

В съответствие с ведическото наследство се смята, че звукът „Ом“ е бил първото проявление на неявения все още Брахман, дал началото на възприемаемата Вселена, произлязла от вибрациите, предизвикани от този звук.

Звукът „Ом“ е свещен в индуизма

Освен олицетворение на ин-дуистката божествена троица той, сам по себе си, се явява най-висшата мантра, символизирайки Брахман (висшата реалност) и Вселената. Трите му съставки (А, У, М) традиционно символизират Създаването, Поддържането и Разрушението – категории в космогонията на ведите и индуизма. Смята се още, че трите звука символизират трите нива на съществуване – рай (сварга), земя (мартя) и подземно царство (патала). Те символизират също и трите състояния на съзнанието – мечти, сън и действителност; трите времена на денонощието и трите способности на човека – желание, знание и
действие. Във „Ведите“ звукът „Ом“ е звук на Слънцето и светлината. Той символизира движението нагоре, приближаването на душата към висшите сфери.

Какво дава мантрата „Ом“:

  • прояснява ума;
  • отваря енергийните канали;
  • усилва жизнената енергия;
  • разширява и изчиства аурата.

При силна нервна възбуда играе ролята на успокояваща мантра. Дарява със сила всичко, към което е насочена. Освен това „Ом“ усилва и всички останали мантри. Затова се препоръчва да се съчетават произнасянето на биджа-мантри с „Ом“.

Тази мантра оказва изчистващо въздействие и помага за осъзнато издигане на по-високо ниво. Мантрата „Ом“ отклонява нашето внимание от всичко разсъдъчно, емоционално и физическо, от всичко, което може да разсее съзнанието от свръхчувственото ниво на възприятие. Съсредоточеността при произнасянето й отстранява всички препятствия по духовния път, разумът става спокоен и умиротворен.

Трудно може да се надцени свещеното значение на мантрата „Ом“ в индуизма

Практически всички свещени текстове в индуистката и ведическата традиция започват и завършват с този звук. Наследявайки традициите на индуизма, будизмът заимства звукът „Ом“ като мистична мантра.

Най-голяма употреба мантрата получава във Ваджраяна. Но леко е променена трактовката на съставящите я звуци: в будизма те олицетворяват трите тела на Буда (дхармакая, самбхогакая, нирманакая).

ПЕЕНЕ НА МАНТРАТА

Пеенето на мантрата „Ом“ прогонва светските мисли, помага човек да се концентрира върху главното и дава нови сили на организма. Когато изпитвате депресия, изпейте мантрата „Ом“ петдесет пъти и ще се изпълните с нова сила и енергия.

Пеенето на „Ом“ играе ролята на мощен тоник. При повторение на мантрата ще почувствате как се изпълвате с чистота и всепроникваща светлина.

Хората, които пеят „Ом“, имат мощен и красив глас. Ритмичните произнасяния на „Ом“ правят ума спокоен и концентрират, влияят върху развитието на духовните качества, които водят към самореализация. Тези, които медитират на „Ом“ всеки ден, разполагат с огромна сила, блясък в очите и одухотворено лице.

Мантрата „Ом“ може да се пее и в компания на близки по дух хора

При това е необходимо
гласовете да са в резонанс. Вниманието се фиксира върху звученето на мантрата „Ом“. При добра концентрация настъпва ефект на усещане на пространството, тъй като звукът, сам по себе си, представлява проявление на енергията на пространството.

Мантрата „Ом“ може да се използва и за изчистване на предмети, помещения и пространства

Ако човек страда от психическа травма, редовното повторение на „Ом“ в течение на продължително време ще му помогне да я преодолее.

Мантрата се произнася с издишване и с вибриране. Дишането трябва да е равномерно. И „Аум“ се превръща в „Аааа-ууу-ммм“. Защото всъщност тя е звукова вибрация и това дава ефект още при първото произнасяне. Звуците трябва да се извличат чрез пеене в една тоналност.

МЕАИТАЦИЯ НА „ОМ“

Мантрата „Ом“, както самостоятелно, така и в съчетание с други мантри и дхарани, често се използва в медитативната практика. Уединете се на тихо място, седнете и затворете очи. Постарайте се напълно да релаксирате ума и тялото си. Концентрирайте се в точката между веждите и се опитайте да накарате съзнанието си да замълчи. Започнете да повтаряте „Ом“ наум, асоциирайки го с идеите за безкрайност, вечност, безсмъртие и т.н. Повтаряйте „Ом“ с чувството, че сте безкрайни и всепроникващи.

Почувствайте мантрата

Обикновеното повторение на „Ом“ няма да ви донесе желания резултат. Почувствайте, че сте чист, съвършен, всезнаещ, вечен и свободен Абсолют. Усетете, че сте абсолютното съзнание и безкрайното, неизменно съществуване. Всяка част от тялото ви трябва мощно да вибрира с тези идеи. Запазете това чувство през целия ден. Практикувайте редовно и устойчиво с искреност, вяра, упоритост и ентусиазъм.

Традиционно по време на медитация върху мантрата „Ом“ се използват броеници и с всяко произнасяне премествате по едно мънисто. Това способства за потапяне в медитативно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts