Какви са на вкус имената на хората?

37-годишната Джули Макдауъл от шотландския град Глазгоу има изключително рядка способност, наречена „синестезия“

Тя й позволява да възприема света по особен начин.

Става дума за неврологичен феномен или заболяване (трактовката в този случай може да е различна), при който дразненето на един сетивен орган предизвиква спонтанни усещания в друг. Хората с такъв строеж на мозъка могат например „да виждат“ музиката, „да помиришат“ цвета или „да слушат“ миризми (при всекиго синестезията се проявява индивидуално).

Така например Джули усеща в устата си вкус всеки път, когато чуе нечие име. Понякога тя дори вижда и образи, които й е трудно да опише, но най-често става дума само за вкус.

На пръв поглед може да изглежда, че животът с такава способност не е лесен. Но младата жена уверява, че няма нищо страшно в това. Джули страда от синестезия от ранно детство и отдавна е свикнала с усещанията си.

Какви са на вкус имената на хората? Според мис Макдауъл името Брайън има за нея вкус на кокосови стърготини, Греъм – на студена стомана, Джон – на качествена кожа за обувки, Даниел – на макарони с доматен сос, Уенди – на портокалов сок, Ииус – на шоколадови топчета с вафлена плънка. При това в съчетание с бащиното име и фамилията имената придобиват допълнителни вкусови оттенъци. Дори пълното и галеното име са напълно различни.

Потребители в социалните мрежи, където е регистрирана Джули, постоянно я молят да им разкаже какъв вкус имат техните имена и фамилии. Това я прави особено популярна в интернет. Мнозина от потребителите на Световната нрежа с удоволствие биха заимствали дарбата й. Благодарение на нея ще им е много по-лесно да се сдобият с популярност, отколкото с помощта на безкрайните си селфита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Електро, фото или лазерна епилация?

Линията на ангела пазител на дланта се смята за добър знак