19

авг.

Каква е силата на лечебните картини на Николай Рьорих?

Вече за никого не е тайна, че много произведения на изкуството притежават лечебно психотерапевтично въздействие върху човека

Лечебните картини могат да снемат стрес, да хармонизират общото му самочувствие. Сред тези произведения на изкуството специално място заемат картините на известния руски художник Николай Рьорих, които притежават особен, необичаен колорит.

Хармонизиращото въздействие на живописта на този забележителен художник отдавна се отбелязва от изкуствоведи, психолози, медици. Да не говорим за множество хора, изучаващи езотерика и езотерична живопис.

Рьорих пътува из Изтока с различни експедиции, изучавайки източната философия, обичаи и нрави на местните. Запознава се със суровата природа на Алтай, Монголия, Индия, Тибет. При тези експедиции той черпи вдъхновение за удивителните си картини, посветени на природата и митологията на тези региони.

Учението за въздействието на цвета и звука върху организма и психиката на човека е известно на мистиците на Изтока от хилядолетия. Познавал ли е Рьорих това учение? Съдейки по цветовата гама на неговите картини, отговорът е положителен.

В наше време въздействието на цветовите вълни върху сетивата се използва в съвременната медицина и психология. А понятието цветотерапия включва специални лечебни методики, базирани и използващи позитивното въздействие на тези вълни върху физическото и психическото здраве на хората.

Мнозина изследователи отбелязват факта, че наситените с ярки и чисти тонове картини на Рьорих хармонизират аурата и биополето на хората, повишават жизнения тонус и подобряват настроението.

В дневниците на Рьорих могат да се прочетат следните сведения за въздействието на различните цветове:

  • жълтият цвят укрепва физическия организъм, като цяло, поддържа сърцето;
  • лилавият укрепва мозъка;
  • зеленият цвят укрепва нервната система;
  • розовият оздравява стомаха;
  • синият оказва общоукрепващо въздействие и активизира влечението към духовни знания.

Неслучайно именно синият, лилавият, зеленият и розовият цвят обичайно присъстват в картините на семейство Рьорих.

Оказва се, че цветът може не само да лекува душата и тялото, но и да съдейства за духовното развитие на човека. И на този принцип е базирана главната информационна съставка на психотерапевтичното въздействие на живописта на този удивителен художник.

Мнозина специалисти в областта на езотериката твърдят, че чистите, наситени с цветове Рьориховите платна поставят съзнанието на наблюдателя в изменено състояние, при което човекът отваря канал за връзка със своето виеше „аз”. Цветовата гама на неговите картини пробужда и хармонизира енергийните центрове на човека, стимулира духовното развитие с помощта на активация на висшите чакри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts