диаабет

8

авг.

Каква е връзката между диабета и алкохола?

алкохолът понижава и понижава драстично кръвната захар

И колко е опасно да пиете алкохол ако сте болни от диабет?

Алкохолът повишава или понижава драстично кръвната захар и това представлява риск за всеки с диабет. Освен това може да причини и допълнителни проблеми.

Черният дроб отделя глюкоза, за да подържа балансирани нивата на кръвната захар. Той също така се грижи за разграждането на алкохола. Затова той може да спре да отделя глюкоза и да доведе до намаляване на захарта. Това може да се случи до 24 часа след консумация.

Освен това, ако човек пие алкохолни напитки, богати на въглехидрати, съществува риск да се случи обратното: нивото на захарта се повишава. В допълнение към това има и други възможни вреди:

  • Алкохолът съдържа много калории, което допринася за надаването на тегло, което е противопоказано при диабет.
  • Черният дроб съхранява калориите от алкохола като мазнини. Това води до голяма устойчивост на клетките на този орган към инсулина. С течение на времето това може да повиши нивата на кръвната захар драстично.
  • Алокхолната интоксикация и ниската кръвна захар имат подобни симптоми. Много по трудно може да се разпознае хипоглекемия. Като цяло алкохолът може да направи нови усложнение на диабета като увреждане на очите, бъбреците или да засили неврологичните увреждания.

Колко алокохол може да пие диабетика?

За човек с диабет е най- добре да се консултира с лекуващия си лекар относно ограниченията в количествата алкохол. В някой случай може да е най – добре не се пие изобщо. В други случаи умереният прием може да не е противопоказан.

Ако ващият лекуващ лекар одобрява  приема на умерени количества алкохол. Първо трябва да се уверите, че кръвната ви захар е в граници и това няма да доведе до рязък скок или спад на кръвната ви захар. Също така е добре да разберете как това може да повлияе и какви предпазни мерки трябва да вземете, за да избегнете проблеми.

Умереното пиене означава до не повече от една напитка при жените и две при мъжете. Какво е едно питие? Това се определя по следния начин:

  • 360 мл за напитка с 5% алкохолно съдържание, като бира.
  • 150 мл за напитки с 12% съдържание, като вино.

Взаимодействие на алкохола с лекарства

Смесването на лекарства за диабет и алкохол не е препоръчително. Голама част от лекарствата се преработват от черния дроб. Алокохолът също се усвоява от него и това може да доведе до по трудно усвояване и на двете.

Диабетичните лекарства намаляват нивата на кръвната захар, като стимулират панкреаса да произвежда повече инсулин. Алкохолът също може да намали нивата на глюкозата, възможно е да причини хипоглекемия или в най- лошия случай инсулинов шок.

АЛКОГАРД – Премахва желанието за употреба на алкохол!

Източник: Steptohealth.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts