22

фев.

Кааба – майката на всички земи

Една от най-удивителните обаче е т.нар. свещена Кааба. С каква цел при ежедневната петкратна молитва мюсюлманите от цял свят се обръщат с лице към Кааба?


Защо земята около Мека се смята за забранена?

МАЛКО ИСТОРИЯ

В превод от арабски думата „Кааба” означава „високо място, обкръжено с почит и уважение”. Съществува и дословен превод – „куб”. Някои други названия на Кааба се състоят от такива думи като „Байт ал Атек”, едно от значенията на които е „най-ранен и древен”. Второто значение е „независим и освобождаващ”. Двете значения се съчетават в „Байт ал-Харам” – „свещен дом”.

12 ПЪТИ ПРЕУСТРОЯВАНА

Изследователи и историци не са единодушни – смята се, че Кааба е реконструирана между 5 и 12 пъти. Първия път това прави пророк Адам.

Аллах казва в Корана: „Наистина, първият дом, който е издигнат за хората, е този, който се намира в Бека (Мека). Той е издигнат като благословия и ръководство за световете” (сура 3, аут 96).

При пророка Ибрахим размерите на Кааба са следните:

– източна стена -14,80 метра;

– западна страна -14,20 метра;

– страната откъм Хатем -10 метра;

– страната между Черния камък и Йеменския ъгъл – 9,15 метра.

Днес височината на Кааба е 12,05 метра, а площта й е 191 кв.м. Вътрешната площ на Кааба е 13×9 м, а ширината на стените -1 метър. Подът отвътре е с 2,2 метра по-висок от мястото за извършване на таваф. Таванът и покривът са направени от тиково дърво, покрито с неръждаема стомана. Стените са изградени от камък, полиран от вътрешната страна.

По-късно това неголямо съоръжение е строено и възстановявано от пророците Адам, Ибрахим, Исмаил и Мохамед. Такава чест не е оказвана на нито една друга сграда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts