25

юли

Истмоцеле – усложнение след раждане със секцио

Една от пробиващите си път модерни тенденции е връщане към естественото раждане

В България тя все още е слаба – почти половината жени раждат чрез секцио. В много от случаите това не е продиктувано от медицински причини, а от желание да се спести болка.

Оперативните раждания обаче могат да предизвикат промени в половата система и състояния, които са потенциално опасни, предупреждават специалистите.

Истмоцеле възниква след раждане със секцио -вдлъбване и изтъняване по предната стена на матката в долната й част. Там се задържат менструална кръв, лигавица и съсиреци. След края на месечния цикъл продължава да има кафеникаво кървене и да се усеща тъпа болка ниско в таза.

По-голямата част от жените – около 70% според медицинската статистика, обаче нямат никакви оплаквания и не знаят, че имат истмоцеле.

Когато стената е изтъняла, е възможно при интервенция в матката – поставяне на спирала или кюртаж например, да се стигне до перфорация.

Другият риск е при следващо зачеване в началото на бременността плодният сак да се имплантира вътре в дефекта

Възможните усложнения са спиране на развитието на бременността понякога с трудно овладяемо кървене. При опит за кюртаж, който обикновено е наложителен при тези състояния, се поражда риск от перфорация и отстраняване на матката. Жените, раждали със секцио, при поява на описаните симптоми, при проблеми със зачеване или със следваща бременност да се консултират с опитен лекар, за да може да се стигне до точна диагноза и адекватно лечение.

Промяната на матката се установява най-често с ултразвук и насочва опитния гинеколог да задълбочи изследванията. Най-точен резултат се получава, като се направи т.нар. офис хистероскопия. Тя представлява оглед в амбулаторни условия с видеокамера на кухината на матката, за да се установи дефектът и неговите характеристики. По такъв начин не само се диагностицира прецизно, но и се планира по какъв начин да се отстрани дефекта.

Диагнозата истмоцеле още не съществува в учебниците по гинекология

Но на всички европейски и световни форуми активно се дискутира, особено в контекста на репродуктивни проблеми. Вече е рутинно при жена, при която не се получава бременност след секцио, да се прави офис хистероскопия, за да се установи със сигурност, че няма истмоцеле.

За коригиране на изтънялата страна на матката най-често се използва хистероскопска хирургия, която позволява максимална прецизност. Обработва се с ток или лазер само засегнатият участък в малка дълбочина на тъканта. Болничният престой и възстановяването са бързи и след 1-2 менструални цикъла няма проблем жената да прави опити да забременее.

Източник: 24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts