Интуицията – загубена по пътя на еволюцията

Що е интуиция? Дали само умението да се предвиждат различни събития и вероятността от развитие на ситуацията?

Всеки човек ли притежава т.нар. „шесто чувство“? В какво се състои това умение и може ли да се развива?


ИНТУИЦИЯ – ЩО Е ТО?

Учени и езотерици смятат, че интуицията е скрито чувство, което човекът частично или напълно е изгубил в процеса на еволюцията. То става излишно, защото живеем в свят, който напълно се контролира от разума. Постиженията на научно-техническия процес ни позволяват да живеем комфортно и да не се страхуваме за живота си.

На далечните ни предци са били нужни остър слух и зрение, за да усетят навреме опасността. Умението да се наблюдава природата и да се правят съответните изводи, е един от главните критерии на естествения подбор. Тези, които не умеят да четат тайните знаци на заобикалящия свят и да усещат опасността отдалеч, загиват.

С времето необходимостта на средностатистическия човек от „шесто чувство“ изчезва. Колкото по-силен във всяко отношение става човекът, толкова повече технически средства за защита от враждебния свят се появяват у него и по-малко му се налага да прибягва до интуицията си. Сега тази дарба в съвършенство владеят малцина….

Всъщност според учените

ВСИЧКИ СЕ РАЖДАМЕ С ТОВА УМЕНИЕ

Но едни го развиват и му се доверяват, други го губят през живота си. Хората с добре развита интуиция най-често се отличават с изтънчена душевна организация. Но не бива да ги определяме като истерични или мнителни. Обратно, те отлично владеят емоциите си: умението да се вслушват във „вътрешния глас“, концентрация и постоянно самоусъвършенстване – така може да се охарактеризират хората с развита интуиция.

Напълно възможно е да се научим

ДА СЛУШАМЕ ШЕСТОТО СИ ЧУВСТВО И ДА ГО РАЗВИВАМЕ

Но логиката и разумът не помагат. Обратно, колкото повече личността се опитва да подчини живота и действията си на логиката, толкова по-малка е вероятността нейният „вътрешен глас“ да се прояви. Разумът потиска интуицията, а логиката е безпощадна и не оставя никакви шансове за разкриване на вътрешния потенциал.

Ако човек отрича духовната и нематериална съставка на света, той не може да развие интуицията си. Но на такива хора това не им е и нужно. Еволюцията отново поставя всичко по местата. Едни в живота си са водени изключително от материалните си интереси, други се стараят да разберат висшите светове, да разкрият нови знания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-големите мистерии на древния свят: Разкрием ли ги, всичко ще се промени (ВИДЕО)

Легенди за произхода на човечеството