22

авг.

Интересни факти за пицата

Кое е ястието, което е любимо на абсолютно всеки човек? Ако сте като повечето хора, пицата вероятно е първото нещо, за което се сещате

Неоспорим факт – пицата е едно от малкото ястия, които почти всеки обича. Тя е универсална храна. Може да се адаптира към различни вкусове и предпочитания. Може да я направите здравословна, предимно със зеленчуци и по-специално тесто. Може да я направите и като за гастрономи – с няколко вида меса и сирене. Пицата със сигурност е една от онези комфортни храни, които всички обичат. Но, какво знаете за нея, освен няколко класически рецепти? Събрахме няколко интересни факти за пицата, в чест на любимата комфортна храна на милиони хора по света.

Коя храна е най-пристрастяваща?

Вредите от пицата не са очевидни, но те всъщност могат да представляват опасност за вашето здраве, тъй като пицата е най-пристрастяващата храна, според проучване от 2016 г. След нея в списъка с храни, които значително влияят на появата на хранителна зависимост, са шоколадът, сладоледът и картофеният чипс.

Що се отнася до абсолютно безопасни продукти, които не предизвикват пристрастяване, това са преди всичко краставици, моркови и боб. Тази храна влияе на хранителната зависимост дори по-малко от водата, отбелязват авторите на изследването.

Какво е пинца и прилича ли на пица?

Пинцата е приготвена за първи път през 2001 г. от италианския майстор-пицар Корадо Ди Марко. Кулинарният експеримент се харесва на гастрономите и днес пинцата се предлага от стотици пицарии по света.

Пинцата е модерен вид пица, която се отличава от класическата по тестото. То включва оризово, пшенично и соево брашно. Това тесто трябва да отлежи дълго време преди готвене. Прототипи на такива интересни пици (пинци) също са били предлагани в древен Рим, както и в Хърватия. В България все още пинцата не е чак толкова популярна.

Кутиите за пица не могат да се рециклират

Ако дори малко сте загрижени за околната среда, не си поръчвайте пица вкъщи, а отидете на пицария. Въпреки че кутиите за пица са направени от картон, лепкавото сирене и маслото, които се просмукват в тях, ги правят неподходящи за рециклиране и повторна употреба. Същото важи и за кухненските хартиени кърпи, салфетки и хартиени чинии. Просто имайте това предвид.

В Неапол ЗАДЪЛЖИТЕЛНО правят пица по оригиналната ѝ рецепта

Смята се, че пицата е изобретена в Неапол . От 2004 г. неаполитанското правителство задължава градските готвачи да се придържат стриктно към оригиналната рецепта. Неаполитанската пица трябва да съдържа пшенично брашно, мая, минерална вода, белени домати, сирене моцарела, морска сол и зехтин. За неспазване на рецепта за пица се налага глоба на готвача или заведението.

Кой е измислил хавайската пица

Хавайската пица е измислена от роденият в Гърция канадец Сам Панопулос през 1962 г.

Най-скъпата пица

Италия предлага най-скъпата пица, която е на цена от 12 000 долара. Това не е обикновена пица, защото тестото е направено перфектно от готвача в домашната ви кухня.

Да, правилно прочетохте. Главният готвач пристига във вашата кухня и прави пицата директно във вашия дом.

Някои от съставките включват три вида хайвер, омар, планински риган Cilento, сирене моцарела и зърна розова австралийска морска сол от река Мъри.

Пицата намалява риска от някои видове рак

Италиански изследователи твърдят, че редовното ядене на пица може да намали риска от развитие на рак на хранопровода с 59%, рак на устата с 34% и рак на дебелото черво с 26%.

Източник: www.honestfoodtalks.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts