28

юни

Интересният живот на Данте Алигиери – поет, маг и ясновидец

Данте Алигиери подарява на сънародниците си един от най-красивите езици в света

Той нарича рожбата си „вулгаре“ – „простонароден“. Потомците му го наричат „италиано“. На този удивително музикален език Данте създава дълга и сложна за възприемане поема, която нарича просто – „Комедия“ (в свободен превод от гръцки – „пиянска песен“). Може би по този начин намеква за измененото състояние на съзнанието, в което е пребивавал, когато е писал тези строфи…

Благодарение на Джовани Бокачо – автора на знаменития „Декамерон“, „Комедия“ получава епитета „Божествена“

Но главното е, че в нея Алигиери за първи път подробно описва устройството на задгробния живот – Ада, Чистилището и Рая. Творението на Данте е истина, изложена от маг и ясновидец. А това, че Алигиери е точно такъв, не предизвиква съмнения, ако надникнем в рождената му карта…

ПЪРВАТА ЛЮБОВ

Прадядото на Данте е легендарен основател на Флоренция. Най-близките му предци участват в кръстоносните походи. А баща му е човек мирен и прекарва целия си живот в родната Флоренция. Там на 22 май 1265 г. – по пълнолуние под знака Близнаци, се появява на бял свят неговият син. А на 26 май – в първата страстна събота след раждането му, е кръстен с името Дуранте.

Определящо в съдбата на бъдещия гений на Средновековието е влиянието на Меркурий в IX дом в Телец, покровителстващ търсачите на приключения, мъдреците и духовниците. Но Телецът е упорит знак и тази упоритост едва не отвежда Алигиери на кладата.

Тази черта от характера му се проявява и в любовните дела под влияние на Венера в Телец в VIII дом. Когато едва 9-годишен Данте среща също толкова невръстната си съседка Беатриче Портинари, той тайно се заклева да й бъде верен до гроб. На 20 й посвещава първото си творение – гениалната „Вита нова“, превърнала се първата европейска автобиография. Беатриче, която по това време вече е омъжена (уви, не за Данте), умира при раждане. Но Алигиери запазва верността си към нея, което става и първопричина за създаването на „Божествена комедия“.

ЖИВОТЪТ НА ДАНТЕ

През 1302 година в живота на Алигиери се намесва планетата на властта Юпитер в X дом в Рак. Данте е избран за приор (нещо като премиер) на Флоренция. Скоро обаче партията му губи и спасявайки се от последвалите репресии, той напуска Флоренция.

Ракът става ретрограден и Уран (друга планета, отговаряща за властта) в Дева се проявява крайно негативно. Останалите 19 години от живота си Алигиери прекарва в изгнание, занимавайки се с философия, магия, астрология и със създаването на „Комедията“. Всъщност цялата тя израства от мистичното видение на Данте, което го посещава година преди изгнанието му – през май 1301 г., в навечерието на неговата 36-годишнина. Тогава той преживява истински ужас, от който го освобождава явилата му се от небесата Беатриче.

Видението безусловно е обусловено от взаимните влияния на Сатурн в Лъв и на Луната в Рак, отговорни за мистичното начало у човека. А мощната енергетика на Марс, насочена от Рака в мирно русло, позволява у Данте да се прояви необикновеният стратег, но само в областта на поезията.

Подчинявайки се на капризното влияние на Меркурий, Алигиери много пътешества. Посещава Париж, Милано, Верона и накрая се установява в италианската Равена, където се заема да допише делото на живота си. А в родната му Флоренция, като изменник и маг, е осъден на изгаряне на клада. Може да се върне и публично да се отрече от възгледите си. Но гордият и упорит Данте отклонява унизителното предложение.

Личният живот на писателя е пълен провал

Юнона и Церера не му позволяват да постигне лично щастие

. През 1298г. той се жени по принуда за Джема Донати и макар че имат три деца, не изпитва любов към съпругата си. Единственото утешение, което му остава, е възможността да вижда дъщерята на починалата си възлюбена. Именно под нейно влияние Алигиери малко преди смъртта си дописва последните строфи от „Рай“.

На 14 септември 1321 г. Данте умира от малария. Останките му, погребани първоначално в Равена, едва няколко века по-късно са върнати в родната му Флоренция – в базиликата „Санта Кроче“.

Източник: www.sutori.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts