7

юни

Имитираща гладуване диета – да, но без лектин!

Днес в САЩ е на мода хранителният режим FMD – имитираща гладуване диета. За него се знае от много хора дори и у нас

За режима познат като имитираща гладуване диета се твърди, че подмладява клетките с две и половина години, ако здравите хора между 20 и 70 години я правят 2-3 пъти годишно. Тя продължава 5 дни и е главно растителна плюс малко животински протеини и млечни продукти. Калориите са сведени до 900 на ден.

В имитираща гладуване диета има едно важно предупреждение за растителните храни – не трябва да съдържат лектин или поне такива храни да се ядат в ограничено количество. Например най-много една чаша фасул или други бобови растения, предварително накиснати във вода и после сварени достатъчно добре под налягане.

Лектинът е протеин, който свързва въглехидратите

Различни видове е, има ги в бобовите растения, в зърнените култури, картофите, доматите, червените чушки, патладжаните, соята, фъстъците, в доста плодове.

В последните години лектинът е обявен за опасно токсичен и се сочи като виновник за много автоимунни и сърдечносъдови заболявания, диабет, инфекции. Специалисти разработват безлектинови диети.

Има обаче спор между учените дали лектинът не е напразно набеден

Някои дори твърдят, че избягването на растителни храни заради него е „пълна глупост“. Доказателство за това са местата по света с голяма концентрация на столетници – там се консумират много бобови растения и зърнени култури.

Рицинът е вид лектин с токсични свойства, но никой не пасе растението рици

Червеният боб е единственият, който съдържа токсичен за хората лектин – фитохемаглютинин. Готвенето му обаче унищожава цялата токсичност, а никой не хрупа суров червен боб.

Вярно е, че някои хора са чувствителни към друг вид лектин – гаутена. Но автоимунното заболяване цьолиакия – глутенова алергия, не е често срещано.

Противниците на лектина казват, че не бива да се прекалява с храни, които го съдържат в големи количества, поради две причини. Едната е, че този белтък е силно устойчив на храносмилателните ензими в човешкото тяло и може да премине през стомаха непроменен. Затова консумирането на големи количества от определени видове лектини може да причини дразнене на чревната стена, което да доведе до диария, повръщане, колики. Друг ефект от прекомерно богати на лектин храни е, че той може да попречи на червата да абсорбират правилно хранителните вещества.

Докато учените спорят, може би все пак е по-добре да не прекалявате с богатите на лектин храни. Особено с тези, в които той не намалява при нагряване – например фъстъци.

Научно изследване: Яжте картофи

Изключването на картофите от менюто не е полезно за организма и крие риск от недостиг на витамини В, С и калий, показва американско изследване. Направил го е екип от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“.

Съществува мнение, че консумацията на продукти, съдържащи картофено нишесте, води до наднормено тегло, нарушения в работата на стомашно-чревния тракт и диабет. Поради тази причина много хора изключват картофите от менюто си.

Авторите на настоящото изследване са стигнали до извода, че това може да навреди на здравето

Екипът е разделил доброволците на две групи. Участниците в тях трябвало да се придържат към два типа хранене – единия с нормално количество картофи, другия с изключване на нишестени зеленчуци и заместването им със зърнени храни. Приемът на калории при двете групи бил сходен.

Кръвните изследвания на доброволците показали, че заместването на нишестените зеленчуци със зърнени продукти е довело до намаляване на калия с 21%, на витамин В6 – със 17%, на витамин С – с 11 %, на фибри – с 10%.

Изследователите коментират, че картофите и зърнените продукти не са взаимозаменяеми. Освен това тези храни, макар че са богати на въглехидрати, не могат да бъдат класифицирани като вредни или полезни. Балансираното хранене в рамките на подходящ калориен диапазон играе ключова роля за поддържането на стройна фигура и добро здраве, подчертават учените.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts