27

фев.

Изтриване на зъбите – какво представлява и как се лекува

Хапвате си шоколад и изведнъж ви заболяват зъбите

Стряскате се, разбира се, и тичате до огледалото да ги огледате за кариес. По-вероятно е болката да е симптом за т.нар. изтриване на зъбите. Него трудно ще го забележите в огледалото.

Изтриването представлява намаляване на височината на зъбната коронка. То може да бъде физиологично, появяващо се с напредване на възрастта, или паталогично, придобито вследствие на различни фактори.

Този процес е необратим, но с лекарска намеса загубите могат да бъдат възстановени. С пломби или коронки, металокерамични, керамични или циркониеви конструкции стоматологът повдига височината на зъбите, връща правилния им размер и форма.

Основните симптоми, по които ще разпознаете изтриването на зъбите, са изтъняване на емайла и поява на повишена чувствителност от топло, студено, сладко или кисело; промяна в захапката; болки в долночелюстните стави; претоварване на някои от зъбите и последваща болка в тях; засягане на пулпата.

Когато дефектите са малки, възстановяването става с фотополимерни пломби. Ако това не може да помогне, се използват коронки. Предните зъби се запазват с фасети.

В случай че изтриването е паталогично и се дължи на бруксизъм (притискане и стържене на зъбите едни в други), аномалии в захапката, неправилни хранителни навици или разстройства, най-напред трябва да се премахне причината и тогава да се проведе подходяща терапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts