избор на телевизор

25

апр.

Избор на телевизор – основни характеристики и съвети

Как да изберем правилния телевизор за нашия дом, кои характеристики са важни и си заслужават цената?

Телевизията вече има доста важно място в живота в наши дни. Вече стана трудно да изберете от многото модели и марки. Също така можете да похарчите повече пари за устройство с лошо качество или такова, което не е правилното за характеристиките на вашата стая и пространство. В тази статия ще се опитаме да ви дадем правилните насоки, за да можете следващия път да направите правилния избор на телевизор.

Избор на телевизор по функции

Smart tv

В наши дни ако телевизора не ви е Smart то все едно нямате такъв. Тази функция е толкова важна, че без нея неможе. Тя осигурява свързване на устройството към интернет чрез Wi- Fi кабел или модул. По този начин имате достъп до интернет, youtube, twich и още много удобства за вас. Така ставате независими и можете сами да избирате какво и кога да гледате.

HDR

Това е важна опция, която искате да имате ако телевизора ви е с ниска разделителна способност. С регулиране на контрастите може да подобрите качеството на картината и изображенията и всички несъвършенства да изчезнат, което ще ви даде повече реалистичност на образа.

Time Shift

Това е доста удобна функция за хората, които гледат телевизия и следят програмите. С нея можете да спирате и да пускате предаването, когато пожелаете.

Гласов контрол

Това е функция, за която най- често ще ви трябва отделно дистанционно, но е много удобно и лесно за използване. Използвате дума или фрази, които искате и телевизора избира това, което искате.

Необходими портове, за които да гледате при избор на телевизор:

Нужните ви портове за следните:

  • HDMI, необходим за свързване на декодери, игрови конзоли, клавиатури и други външни устройства. За предпочитане е да има поне две версии – 2.0 и 2.1.
  • USB. За предпочитане е да има поне два порта 3.0.

Най- удобно ще ви е слотовете да бъдат разположени отпред или отстрани. Това ще ви спести досадното преместване на телевизора.

Избор на операционна система

В момента няма един установен стандарт за операционна система при избора на телевизор. Водещите фирми предлагат собствени решения, които си имат свой предимства и недостатъци. Най- добре е вие да прецените сами кое ще ви допадне най- много.

Tizen

Това е разработка на Samsung, която се използва от тях. Работата с тази операционна система е много лесна и удобна както за млади така и за по стари. Също така е удобно че, можете да свържете лесно телефони на Samsung. Недостатък е само скоростта и.

WebOS

Тази операционна система прилича много на Tizen и я има на телевизорите на LG. Разликата е, че по новите модели имат дистанционни с жироскоп, което прави търсенето доста по лесно. За свързване се използва Wi- Direct. Също така в магазина са налични всички приложения, което си е удобство. Отново недостатък е само по бавната скорост.

Аndroid TV

Предимството на Аndroid е, че всичко е в едно меню и е доста лесно за работа. Изборът на приложения е огромен и имате достъп до много чуждестранни и местни платформи. Освен това е може би от най- бърза от трите изброени. Освен това има доста различни настройки, които се адаптират към вашите нужди. Което може би я прави най- добрият вариант.

Кое да изберете, OLED, QLED, LED или LCD и какви са разликите между тях?

ОLED

При тази технология всеки пиксел на екрана е направен като отделен източник на светлина. Колкото по- голям е пиксела толкова и разделителната способност на изображенията.

Основните предимства са:

  • Наситен черен оттенък;
  • правилно възпроизвеждане на цветовете;
  • високи стойности на рязкост;
  • пестене на енергия;
  • плоски екрани.

QLED

QLED телевизорите притежават слой квантови точки, което им позволява да имат много по- голяма палитра с цветове. Тази технология се използва само при телевизори с доста голям диагонал и са доста по- скъпи.

LED

Тази технология е по- стара и по достъпна до клиентите, но също притежава много добър контраст и добра картина. LED телевизорите имат много добро съотношение между цена, качество и големина на екрана.

LCD

Основната плюс тук е високата цветова гама и широките ъгли на видимост. Лошото при тази технология е, че екраните на са толкова трайни и се развалят по бързо.

Каква големина телевизор ви трябва?

Най важно е да вземете в предвид разстоянието между него и мястото от където ще гледате. Измерете разстоянието и разделете полученото число на 7, 5, за да разберете коя големина е най- подходящата.

Източници: https://itech-bg.techexpertolux.com/ https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts