Знаете ли, че Островът на съкровищата наистина съществува?

Малко са хората, които не са чели романа на Робърт Луис Стивънсън „Островът на съкровищата“

Но сигурно всички смятат, че описаното в него е дело на фантазията на автора. Оказва се обаче, че става дума за напълно реален остров


Според изследователите на творчеството на писателя при описанието на острова в своя роман той определено използва документални източници. Най-вероятно става дума за записи, направени от Морган Дрейк.

В средата на XX в. се установява, че в книгата на Стивънсън е описан реално съществуващ остров. На Хувентуд от романа има затварящ се вход към залива на Острова на скелета и Далекоклед, и дори пещера, където разбойникът Бен Ган би могъл да скрие златото на капитан Флинт. Освен това единственият остров, който е обрасъл с борова пора, е именно Пинос, тоест Хувентуд.

Излиза, че писателят е описал в произведението си о. Пинос, разположен недалеч от Куба. В основата на литературното произведение са залегнали сведенията, получени от бележките на капитан Морган, на кап. Дрейк и други ръкописи от онова време.

В увлекателното произведение авторът обрисува горите, в които растат само борове и каквито има на о. Пинос Там са открити и останки от малък дървен плавателен съд, с който е възможно да са се спасили от преследването на пиратите морският разбойник Джим Хокинс и приятелите му.

Предполага се, че в основата на произведението са залегнали писмата на пиратите, обитавали острова. В продължение на 300 години островът е място, откъдето разбойниците тръгват, за да ограбват кораби. Гората е добър материал за поправка на повредените морски съдове. А на брега на острова има запаси от вода и стоки от първа необходимост.

Множеството заливи по острова, както и някои от носовете са наречени с имената на знаменити пирати, загинали на Пинос. А той е посетен от мнозина поклонници на „черния Роджър“ – Джим Хокинс, известен от последните истории на пирата Черната брада, Хенри Морган, Питър Хейн и други известни личности.

Пинос е заветна цел на търсачите на съкровища. Там те се надяват да открият заровените скъпоценности, заграбени от морските разбойници. За последните 70 години остров Пинос е посетен от множество търсачи на щастие. Но никой така и не успява да стисне в ръката си поне един испански дубпон (злата монета в Испания и американските и колонии в обращение от 1497 г. до 1868 г., когаш се въвежда песетата като разменна единица).

Във времето Островът на съкровищата силно се е порменмл. Почти са изчезнали горите, появили са се мраморни кариери. А пещерата, където скрива съкровищата си Бен Ган, се намира на нос Пунта дея Есте. В една от пещерите има стенни рисунки, по които може да се съди, че там са провеждани ритуални обреди.

Най-вероятно на остров Пинос отдавна няма никакви съкровища. Едва ли пиратите са оставили скъпоценностите си на потомците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Шепа сол помага при мазен скалп и упорит пърхот

7 ефективни рецепти за справяне с херпес у дома