Защо няма смисъл да се консервират зеленчуци за зимата

Консервирането на зеленчуци и горски плодове за зимата е добра традиция, която се предава от поколение на поколение

Jars with variety of pickled vegetables. Preserved food

Сезонните зеленчуци и плодове се берат и се запазват по различни начини, за да има какво да се яде през зимата. Един работен ден – и имате запас от вкусно сладко за зимата, през уикенда – няколко буркана ферментирали зеленчуци за студения сезон, и сте готови. Удобно, бързо и лесно, но не и чак толкова здравословно.

Правенето на домашни консерви не само спасява от гладни дни, но и значително опростява живота на домакините. Вместо да прекарвате часове на ден в готвене, можете да сварите каша или картофи, да отворите буркан с кисели краставици и да се почувствате чудесно. Тези, които следят диетата си, умишлено отказват всякакви консервирани храни по някаква причина.

Мирослава Улянина

Диетолозите предупреждават да не се ползват много консервирани зеленчуци в диетата, защото домашните препарати съдържат много захар, сол и оцет. Поради това водно-солевият баланс в организма се нарушава, а стомашно-чревния тракт, черният дроб и бъбреците са засегнати. Киселите краставички причиняват подпухналост, захарта е бърз и нежелан въглехидрат във всеки смисъл, който също разваля зъбите.

Диетоложката Мирослава Улянина препоръчва да се придържате към златната среда

Ясно е, че зеленчуците и плодовете са много по-скъпи през зимата, отколкото през лятото. В този случай е по-добре да ги замразите. Ако правилно съхраните зеленчуците и плодовете във фризера, храната ще остане свежа, здравословна и без добавена захар.

Консерви от магазина

Излишно е да казваме, че консервите от магазина са дори по-лоши за здравето от домашните продукти. И все пак, много хора имат любими купешки консерви, от които не могат да се откажат. Например боб или грах от консерва. По -лесно е да си купите боб от консерва, отколкото да го накиснете за една нощ и след това да го готвите за няколко часа.

Не забравяйте, че не всички производители са съвестни. За да спестят пари, те поставят продукти, които не са първа свежест в буркана, маскирайки неприятната миризма с консерванти, оцветители и други добавки. Ето защо си струва да заобиколите рафтовете с евтини консерви и още повече такива, които съдържат смесени зеленчуци или плодове.

В този случай винаги трябва да се обръща внимание на състава. Консервите съдържат голяма концентрация на подобрители на вкуса, консерванти, добавки, които не могат да се нарекат полезни. Колкото по-малко такива храни в диетата, толкова по -добре. Нищо ужасно няма да ви се случи, ако ядете консервирани храни веднъж седмично. Но по този начин няма да направите и нищо полезно за себе си.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сложих лимон в спалнята и животът блесна с нови цветове

диаабет

Каква е връзката между диабета и алкохола?