Зелев сок в ушите, къпане в урина: Най-странните лечебни методи от миналото

Съвременното общество има много предимства и едно от тях, на което нашите предци със сигурност биха завидели, е възможността да посетим лекар и да очакваме безопасно и ефективно лечение. Не е нужно да се връщате далеч назад в историята, за да оцените колко далеч е стигнала медицината.

Ето няколко от най-странните и чудати медицински лечения в човешката история, подбрани от „Сайънс Алерт“.

Буркан с пръдни против чума

Голямата чумна епидемия в Лондон през 60-те години на XIX в. е страшно време. Хората са били готови на всичко, за да останат здрави, включително и да помиришат буркан със собствените си пръдни. По онова време лекарите очевидно са били убедени, че чумата се разпространява чрез смъртоносни въздушни изпарения и че миризливото вещество може да разреди замърсяването.

Поради това някои местни жители очевидно са започнали да съхраняват пръдните си в буркани, в случай че ситуацията внезапно е изисквала бърз полъх.

Преливане на мляко вместо кръв

Преди да бъдат открити кръвните групи, около половината от всички пациенти, които са получавали кръв от донор, са умирали. В края на XIX в. става популярно лекарите да използват мляко вместо кръв. Смятало се е, че скъпоценната течност от крави, кози или хора осигурява на организма суровини за създаване на бели кръвни телца по по-безопасен начин, отколкото попълването им чрез донорска кръв.

В действителност обаче преливането на мляко все още често води до смърт. Не след дълго идеята изпада в немилост.

Силата на праха мумиите

Ако бихте могли да влезете в европейска аптека през Средновековието, има голяма вероятност да си излезете с бутилка прах, съдържаща смляна египетска мумия. От XII в. нататък лекарствата от мумии са били широко разпространени в Европа и са се използвали за лечение на натъртвания, главоболие, рани, рак, подагра или депресия.

Едва през XVI в. лекарите започват да поставят под въпрос това лекарство. По всяка вероятност цялата мода е била глупаво недоразумение, основано на погрешен превод на древни текстове. Тези текстове твърдели, че битумът, често използван в процеса на мумифициране, може да лекува рани и счупени крайници или да осигурява противоотрова.

Хотел „Кит“

Една от най-модерните за времето и нелепи медицински лудости започва в самия край на XIX в. в хотел в Австралия. Там пациенти с ревматоиден артрит били извеждани до мъртъв кит и им било нареждано да лежат в трупа му в продължение на няколко часа.

Странното лечение очевидно е било „открито“ от пиян човек, който се натъкнал на мъртъв кит на плажа и по някаква причина „се забил в разлагащата се мас“. Той не само излязъл напълно трезвен, но и твърдял, че се е излекувал от ревматизма си. Не е ясно колко време други са следвали стъпките му.

Зелето като панацея

В Древен Рим един зеленчук се е смятал за по-здравословен от почти всички останали. Според известния римски учен Плиний Стари „би било твърде продължително да се изброят всички похвали за зелето“. От всички препоръчани от Плиний начини на употреба един от най-странните е инжектирането на топъл сок от зеле в ушите за лечение на загуба на слуха.

Римският историк Марк Катон Старши дори написва трактат от 2000 думи за чудесата на зелето.

„То подпомага чудесно храносмилането и е отлично слабително средство, а урината на ядящите зеле е полезна за всичко“, разказва Катон.

Всъщност Плиний веднъж казал, че ако малките момчета се къпят в тази урина, те „ще заякнат“.

Нашите предци със сигурност са били креативни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Интересни факти за пицата

Железни нерви и отличен имунитет: 3 зодии с добро здраве