in

Здраво сърце: Най-често задаваните въпроси

Понякога сърцето ми трепери за няколко секунди. Това нормално ли е?

здраво сърцеВсичко зависи от възрастта, пола и съответната ситуация. Ако това нещо продължава само няколко секунди, тогава то може да е в норма. Това се случва, когато кръвното налягане се повишава под действие на стресов фактор, алкохол или по време на тренировка. Сърцевият тремор обаче може да показва и патология. Подобни въпроси се разглеждат най-добре лично с лекаря.

Чух, че рискът от инфаркт се увеличава през зимата. Как мога да се предпазя?

дебели дрехи
Обличайте се дебело с няколко слоя дрехи- така ще се стоплите и ще останете сухи

Едно проведено наскоро международно проучване установи, че рисковите фактори като кръвното налягане и стойностите на лошия холестерол могат да скочат през студените месеци. Можете да намалите риска като се храните здравословно и спортувате достатъчно. Но бъдете внимателни. Прекомерното напрягане на сърцето в студено време може да го изложи на допълнителен стрес, както и на хипотермия.

Моето кръвно налягане скача от 180/98 на 107/61/. Дълго време приемам средства за кръвното налягане, но това колебание се появи съвсем скоро и нищо не помага. Какво може да се направи?

Посъветвайте се, на първо място, с Вашия лекар за 24-часов анализ на урината, за да изключите появата на фенохромоцитом, отговорен за адреналина. Тази лечима болест може да предизвиква резките промени в стойностите. По-разпространена причина- това е възпалението на нервите, дължащо се на диабет.

На каква възраст жените имат по-висок риск от внезапна смърт от инфаркт, ако при мъжете е 40 години?


Като цяло е опасна заблудата да се вярва, че сърденият удар лови основно мъжете. Според някои проучвания, 35% от жените са починали заради сърдечно-съдови заболявания и само 28% от мъжете.

менопауза
Критичният период при жените е менопаузата, когато се наблюдават хормонални проблеми и се намалява притока на естроген.Възможно ли е да „увеличим“ сърцето с възрастта- да го направим по-голямо и по-силно?

Да, възможно е. За сърцето са полезни всички динамически тренировки като бягане, ходене, плуване. Ако практикувате някой спорт по 30-40 минути 2 или 3 пъти седмично, може сериозно да укрепите сърдечния мускул.

По това време (т.е. от около 40-45 години), трябва да сте особено внимателни към здравето си – да контролирате нивата на холестерола, да правите електрокардиограма и тестове за упражнения, за да преминете кръвните тестове за липиди

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 неочаквани факти за новородените

Содена питка – няколко по-различни и вкусни рецепти