Психология

7

ян.

Защо трябва да преформулирате целите си

5 препоръки според топ психолога Брент Макдоналд

Експерти споделят пет начина как да преформулирате целите си за да бъдете по щастливи и да избегнете разочарованието.

В тази статия ще ви запознаем с пет препоръки на топ психолога и доцент от университета в Калгари Брент Макдоналд.

Професор Брент Макдоналд

Избягвайте да мислите „Ще бъда щастлив, когато…“

Това е знак, че вашето щастие в живота зависи от определени постижения. Мисленето „Ще бъда щастлив, когато [получя нова работа, се преместя в нов град, се оженя]“ представлява заплаха за психичното ви здраве, защото свързвате целта с щастието, казва Макдоналд. Проблемът с това е, че щастието не е гаранция, нито е постоянно състояние. Вместо това трябва да се запитате „какво ме прави щастлив сега?“ и се концентрира върху това.

Насладете се на начина по който постигате целите си, вместо да изпитвате удовлетворение само от резултата резултата.

„Най-добрият залог е да се съсредоточите върху процеса на постигане на целта, а не върху крайния резултат“, казва Макдоналд. Той дава пример за цел за отслабване: „Идеята за [събиране на снимки на] „неща, които ще нося, когато съм кльощав“ носи със себе си значителна преценка за образа на тялото“, казва той. „Вярването, че кльощавият е някак върхът на физическата желателност, е дълбоко проблематично и наистина тревожно. В този случай преместете фокуса си към настоящето – какво би ви накарало да носите с удоволствие точно сега?

Бъди реалист

„Заблудата става, когато си поставяме цели, които са някак нереалистични“, казва Макдоналд. „В момента имаме много нереалистични очаквания за това какво ще направи ваксината – как ще промени живота ни и всичко ще се върне към функционирането преди COVID“, казва Макдоналд. „Реално погледнато, това няма да се случи, така че се подготвяме за разочарование.“ Вместо това създайте цели, върху които имате контрол, включително по-малки печалби, като медитация всеки ден, което е по-вероятно да постигнете.

Дайте си сметка за положителните неща живота ви

„ Няма как да сме радостни в 100 процента от времето ни“, казва Макдоналд. Обръщайте внимание на това, което ви прави щастливи в момента. „Най-ефективният начин да направите това, което препоръчвам на моите клиенти, е да си поемете дълбоко въздух и да помислите за едно положително нещо, което се случва в живота ви“, казва той. Понякога дори само този дълбок дъх, този момент на спокойствие, сам по себе си е положителен.

Обърнете внимание на вашите взаимоотношение

 „Развиването на по-добри взаимоотношения и изграждането им ще ни помогне да се чувстваме по-добре.“ Ползите от подкрепящите взаимоотношения далеч надвишават всеки друг положителен аспект в живота, включително пари, статус и образование. „Всичко е изместено от взаимоотношенията“, казва Макдоналд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts