26

май

Защо сексът без любов е вреден и дори опасен

Психотерапевката Татяна Огнева-Салвони обяснява защо е по-добре да спите сами, отколкото с някого

Чували сте да казват за някого, че най-вероятно няма настроение, защото не е правил секс… Навярно и на други анекдоти за липсата на секс са ви разсмивали, но не това е важното…

Има различни легенди и митове за липсата на секс, в който хората по някаква причина упорито продължават да вярват. Или тълкуват Фройд по грешен начин, или това е просто удобно оправдание…

Татяна Огнева-Салвони

Според анекдотите се смята, че:

а) сексът е изключително полезен сам по себе си;

б) ако отдавна не сте правили секс, тогава тялото се бунтува и си отмъщава с хормонални бури;

в) отсъствието на сексуално желание не е нормално. Трябва да искате да правите секс редовно и интензивно, в противен случай – о, ужас – това е признак, че сте фригидни…

Освен това, постоянното желание за секс се счита за здравословна проява на живот, свобода и други екстри.

Идеологията на сексуалното поведение през 21 век наистина включва много красиви думи и откровени глупости.

Нека теглим чертата: има хора, които първоначално са нездравословни, травмирани. Тяхното съзнание е така изградено, че те не чувстват тялото си като свое. Те го използват за удоволствие, или си отмъщават, или се защитават от реалността (има много причини и за тях са изписани томове!). Те нямат чувство за срам, защото все още смятат, че това тяло не е тяхна собственост. Ей, така – взех колата да се повозя – и те се возят, при това безразсъдно, докато не катастрофират. Те имат значителен принос за разпространението на такава идеология, според която свободата да се прави секс едва ли не кара Земята да се върти. Болестта се стреми да погълне всичко здравословно. Например, в човешкото тяло ракът разпространява метастази, а в обществото травмираните хора агресивно популяризират своите болни идеи, опитвайки се да ги превърнат в норма.

Но има и хора, които са повече или по-малко здрави психически, но в състояние на лична криза те с готовност възприемат тези идеи и лесно попаднат под тяхното влияние.

– Освободи се! Клин клин избива! – казва лекомисленият приятел на друг, който преживява раздяла с любим човек. Вторият се подчинява и попада в леглото на непознат, чието име дори не е интересно да запомни… Има ли по-малко болка на следващия ден? Не, болката като цяло ще се удвои. Но тъй като тялото е саморегулираща се система и биологичното оцеляване е по-важно, механизмът за анестезия е включен, за да не се усети нищо.

И болката ще се увеличи, защото сексът първоначално е върхът на човешките отношения, акт на любов, акт на създаване на нов свят

Това не са само хормони и физиология, това е и духовно, умствено движение. И когато човек, без съзнание и отговорност, премести тектонските плочи вътре в себе си, в душата му настъпва земетресение.

Всеки полов акт „просто така“, без любов и смисъл, нанася психологическа травма

Например, във феноменологията (феноменологията е философия на преживяването), всеки сексуален партньор се разглежда като роднина в една единна родова система. Имах приятелка, споделя психоложката, която сменяше любовниците всяка седмица. Когато й казах за това, тя се изсмя напрегнато и каза: „И какво сега, имам половин град роднини?!“ Да. И проблемът е, че тези случайни „роднини“ започват да влияят на събитията от живота ви, независимо дали ви харесва или не, без значение че отдавна не се срещате с тях. И никаква мистика няма тук, само чиста наука.

След известно време, прекарано в безразсъден секс, човек изведнъж се оказва сам с всичките си грешки и … изпада в депресия

Въпреки че „депресия“ дори не се доближава до онова, което му се случва. Започва да си забранява да живее, да обича, да се отказва от това, което обича, да се наказва и т.н. Всеки има среща с тъмното в себе си по свой начин. Но това винаги е изключително болезнено. И спомените за безсмисления контакт с някакъв безличен непознат в зората на младостта доставят особена болка в такъв период.

Значението на секса като механичен акт е силно преувеличено и е вредно

Сексът е важен, но от другата страна – от гледна точка на въздържанието.

Всички духовни практики и религии по света са проникнати с тази тема, и не без основание. Доказано е, че продължителното въздържание води до сериозно увеличаване на умствените способности, по-добра концентрация на вниманието и като цяло до разнообразно развитие на способностите. Най-малкото, защото енергията в тялото и в душата не се изразходва заради безсмисления разряд на синапсите, а е насочена към конструктивни процеси, към вътрешен растеж.

Само един тип секс влияе на нивото на щастие – сексът с любимия човек, когато двама стават една плът, а тектонските плочи в душата се движат без да причиняват разрушения. Това е единственият начин, по който хората се обогатяват, топлят се взаимно и в същото време топъл става и целия свят.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts