29

май

Защо повечето жени в Япония предпочитат да са домакини?

Оказва се, че жените от Страната на изгряващото слънце имат редица причини да отказват да работят

Young smiling lady using smartphone outdoors in busy downtown city street

По улиците на много от големите (и не чак толкова големи) градове в Япония може да срещнете жени в средата на деня, които спокойно се разхождат – понякога с деца, понякога и без деца. Но бизнес-дама, с куфарче и с официален костюм, бързаща за среща с клиент, рядко ще видите в тази страна. И за това има обективни причини. Ще ги обсъдим в нашата статия.

Доживотна работа

Японците обичат да инвестират в своя служител. Често работодателите наемат млади студенти, които самите те обучават почти от нулата, позволяват им да подобрят уменията си като ги пращат на опреснителни курсове и т.н. Естествено, ако по-късно този студент се превърне в ценен служител, никой не иска да го пусне. Следователно, „дезертьорите“ в тази страна не се харесват. Говорим за тези, които са работили дълго време в една компания и след това са я заменили с конкурентна.

Работодателите са наясно, че жената изобщо не е служител, който може да бъде ангажиран с така наречената „доживотна заетост“. Тя няма да може да се посвети на работа в продължение на много години. Рано или късно ще се омъжи и ще роди деца. Появата на съпруга вече е началото на края на кариерата. Повечето жени предпочитат да не работят, след като вече са омъжени. Естествено, за работодателите е неизгодно да наемат такъв персонал.

Условията на труд

Втората причина следва от първата. Никой не казва, че в Япония не се наемат жени, които да заемат различни длъжности. Те се наемат, но условията са по-неблагоприятни от тези, в които се трудят мъжете. Жените получават по-ниско заплащане, не им се предлагат опреснителни курсове и кариерното развитие е трудно постижимо. Защото самите японки бягат от работа при първа възможност.

Отдаденост на семейството

Някои момичета в Япония се опитват да изградят кариера още от студентските си години. И ако поради някаква причина кариерното им развитие не се случи, докато са млади, тогава след 30 вече няма да им се работи. Причините за това обсъдихме в началото на статията. Много дами дори не се опитват да се реализират в професионалната сфера. След като са получили дори няколко висши образования само за да повишат нивото на грамотност, жените в тази страна се опитват да се омъжат и да живеят успешно за сметка на съпрузите си, като предпочитат да печелят самостоятелно само от време на време.

Те се посвещават на отглеждането на деца, на образованието им, а също така отделят време и за себе си. Често никой не може да отгатне истинската възраст на 50-годишните японки. Повечето изглеждат млади и свежи, защото не се преработват и не преминават през живота, помъкнали различни емоционални и физически товари.

Недоразвита родителска структура

В много японски градове има страхотен проблем – колосално чакане за детски градини. Дори и да се опитат да се запишат в детско заведение още от момента на зачеването, няма гаранция, че редът им ще дойде, когато имат нужда. Само си помислете – през 2013 г. повече от 25 000 деца са били в списъка на чакащите в детските градини в някои от големите градове в Япония!

Естествено, поради липсата на възможност да изпрати детето си в предучилищна институция, японката трябва да се откаже от работата си и да се посвети на детето. Помощта на бабите и дядовците в Япония не е добре дошла, за разлика от традициите, които имаме ние в това отношение.

Японките обаче изобщо не страдат заради този факт. Те не се притесняват какво да купят храна, откъде да вземат пари, как да планират ваканцията. Жените успешно делегират всички тези въпроси на съпрузите си, докато самите те спокойно отглеждат децата и се радват на живота. Не е ли прекрасно това? Споделете в коментар дали и вие предпочитате да не работите и да отглеждате децата си , или кариерата е по-важна за вас.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts