защо нямаш много приятели

31

мар.

Защо нямаш много приятели- кои са причините

Поради какво се получава при някой хора по често от колкото при други

Помните ли златния век на социалните мрежи? В онези дни приоритетът беше да се трупат „приятели“, сякаш нямаше утре, тъй като количеството се превърна в символ на социален статус. Да имаш 80 не може да се сравни с това да имаш 1000 или дори 2000.

Въпреки това, в нашия неистов стремеж да разширим социалния си кръг, открихме, че популярността не винаги носи удовлетворението, което сме си представяли.

Създавате малко но по- трайни запознанства

Основна причина да предпочитате да имате малко приятели се крие във възможността за установяване на по-дълбоки връзки, както подчертахме по-горе. Помислете за тази ситуация: имате разговори с 30 различни души, колко добре ги познавате?

Има по-малко драма

Когато сте част от голяма група, е неизбежно да не попаднете в средата на конфликти, когато възникнат.

Тогава разбирате, че като поддържате по-тесен социален кръг, намалявате вероятността да се забъркате с хора, които не допринасят с нещо положително за живота ви.

Винаги помнете важността на поставянето на граници и когато установите, че едно приятелство ви причинява дискомфорт, най-доброто нещо, което можете да направите, е да си тръгнете.

Имаме повече време да останем сами със себе си

Когато имате по-малък кръг от приятели, е по-лесно да отделите време, за да оцените самотата. Това допълнително време не само ни дава възможност да презаредим, но също така ни позволява да се включим в дълбока интроспекция.

Никога не пречи да отделим време, за да подобрим аспекти от себе си, които не ни удовлетворяват, или да изследваме страсти и хобита, които може да са били оставени на заден план.

Има по-малко социална конкуренция

Като имате по-малко, но по-близки приятели, ще изпитате намаляване на социалната конкуренция и присъствието на завистници в живота ви. Тази среда е благоприятна за сътрудничество и искрена радост от взаимните постижения. Вместо да подхранва ненужно съперничество, близостта създава пространство, където се насърчава солидарността. Това позволява всеки успех да бъде повод за споделен празник, а не за състезателно сравнение.

Цените хората повече

В допълнение към горното, когато човек има малък кръг от приятели, той или тя става по-осъзнат за необходимостта активно да допринася за запазването и укрепването на тези взаимоотношения.

Има ли „здравословен“ брой приятели?

От самото начало е ясно, че качеството надделява над количеството. Експертите от Mayo Clinic подчертават, че макар да е ценно да култивирате разнообразна мрежа от приятели и познати, вие ще изпитате по-голямо чувство за принадлежност и благополучие, като поддържате близки, значими взаимоотношения, които ви подкрепят в добри и лоши моменти. В този смисъл има множество ползи от излизането с приятели за нашето емоционално здраве.

Дори Американската асоциация на психологите съобщава, че хората с близки приятели и довереници са склонни да се чувстват по-удовлетворени от живота си и са по-малко склонни към депресия. В съответствие с това откритие, проучване, публикувано в Adultspan Journal, разкрива, че наличието на трима до пет специални хора в живота ви е достатъчно, за да постигнете пълно чувство на удовлетворение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts