2

май

Защо някои се събуждат преди алармата?

Високите нива на стрес са една от причините, поради които човек може да се събуди преди алармата да звънне

Какъв е смисълът?

Хората, които нямат самодисциплина и си лягат късно, може да станат преди алармата, тъй като тяхното „естествено“ събуждане често е придружено от нервно напрежение.

Хората, които се събуждат преди да звънне алармата, може да имат по-високи нива на стрес. В тялото на човек, който изпитва стрес, се произвежда адренокортикотропен хормон, който кара тялото да направи нещо в определено време.

Отбелязва се също, че наличието на будилник може невидимо да окаже натиск върху човек, повишавайки нивото на тревожност в него, което води до освобождаване на адреналин, кортизол и аденозин от тялото. Последното води до сънливост и до това, че човек изпада в цикъл сън-бодърстване и често се събужда преди будилника.

За намаляване нивата на стрес и подобряване на съня се препоръчва:

  • Задавайте аларма по-рядко. Ако биологичният часовник ви позволява да се събудите естествено, тогава няма нужда постоянно да настройвате аларма. В случай че сте я стартирали, постарайте се да я изчакате да звънне и тогава станете от леглото;
  • Дайте си време да се събудите – след като се събудите, отделете около 15 минути време за „зареждане“ (събудете главата и тялото си), например седнете тихо на ръба на леглото;
  • Изберете приятна мелодия за будилника. Много хора смятат, че човек се събужда по-бързо от остри звуци, отколкото от меки и успокояващи. Алармените сигнали могат да нарушат мозъчната дейност, „правейки я още по-хаотична“.

Ако се придържате към стриктна дневна рутина и водите здравословен начин на живот, тогава биологичният часовник на човек също ще му помогне да стане по едно и също време без будилник.

Събуждането преди алармата не е само и задължително лошо

Ако се събуждате само минути преди алармата, това може да означава, че времето ви за събуждане е съобразено с естествения ви циркаден ритъм. Този най-добър сценарий на достатъчно сън може да се случи, ако се събудите, чувствайки се добре отпочинали.

Факторите на околната среда като светлина, звук и температура също оказват влияние. Събуждането преди алармата зависи дори и от това доколко удобно е вашето легло.

Практикуването на добри общи навици за хигиена на съня може да помогне. За да се справите с тях може да водите дневник на съня и да изпробвате различни средства, за да видите дали е възможно да спите по-дълго сутрин. Например, опитайте да носите маска за очи, ако светлината е проблем.

Как да заспите отново, ако сте се събудили твърде рано

Събуждането преди алармата само по себе си може да бъде стресиращо събитие. Когато това се случи, самата идея за липса на сън може да ви затрудни да се върнете в леглото. Този отрицателен цикъл е възможно да ви попречи да спите добре и да ви накара да натрупате недостиг на сън.

Звучи трудно, но се опитайте да не се притеснявате, ако това се случи, защото стресът ще направи повторното заспиване по-трудно. Ако се окажете в тази ситуация и не можете да заспите след няколко минути, станете от леглото и се опитате да извършвате някаква тиха дейност, за да се успокоите, като четене на книга. Отидете в друга стая и си спомнете нещо хубаво и мило, или нещо весело и забавно, за да се разсеете. Предизвикайте себе си да изкарате колкото може повече подробности, за да откъснете ума си от тревожните мисли, които ви държат будни.

Избягвайте да се занимавате с телефона, който излъчва синя светлина , която може да ви държи будни. Когато се почувствате готови да спите, опитайте отново.

Източник: www.wellandgood.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts