28

ное.

Защо населението на Земята никога няма да стане 9 милиарда

През последните два века населението на Земята е нараснало в геометрична прогресия – от около 1 млрд. през 1800 г. до над 8 млрд. днес

Но такова бързо увеличаване числеността на населението създава натоварване за ресурсите и екосистемата на планетата. Това може да доведе до т.нар. „корекция в числеността на населението“ още през този век.

Изследване, проведено от попупационния еколог Уилям Риз от Университета на Британска Колумбия, предупреждава, че съвременните темпове на потребление на ресурси не са устойчиви и че нашите естествени човешки наклонности затрудняват решаването на проблема. Според Риз Homo sapiens е еволюирал в посока експоненциално размножаване, географска експанзия и потребление на всички достъпни ресурси.

Ученият подчертава, че хората са забравили, че все още сме подложени на процесите на естествен отбор

Че нашето краткосрочно мислене, което ни е помагало в миналото, ни кара да потребяваме колкото се може повече, когато ресурсите са достъпни. А това води до замърсяване на околната среда.

Уилям Риз

Макар че изменението на климата е видим симптом на натоварването, което нашата планета изпитва, Риз твърди, че това е само част от въпроса за преразхода на ресурси. Нашата зависимост от изкопаемите горива задълбочава проблемите. Преходът на възобновяеми източници на енергия, сам по себе си, ще реши основната задача на експоненциалния ръст на населението и може дори да спомогне за по-нататъшен ръст на потреблението. Главният въпрос е ще може ли техническият прогрес да навакса с растящите ни потребности. Ако ли не, както предупреждава изследването, недостигът на продоволствия, нестабилността на средата на обитание, войните и болестите ще започнат да се отразяват на числеността на популацията.

Риз смята, че решаването на проблемите с „преразхода“ има ключово значение

Така ще можем едновременно да намалим симптомите на преразход и да минимизираме риска от корекция в числеността на населението. Неустойчивият ръст на населението на Земята представлява сериозна заплаха за нашата планета и за цивилизацията. Трябва да се вземат спешни мерки за намаляване на потреблението, разработването на устойчиви решения и осигуряването на дългосрочното здраве на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts